Négy nap alatt épült újjá ez az alaszkai út

2018.12.09. 11:00

Könnyű egy ilyen hírre szkeptikusnak lenni, amikor tengerként ömlik az emberre a kamu a Facebookról, de már a legnagyobb amerikai hírportálok is mind lehozták, szóval elhihetjük: négy nappal a földrengés után újra járható lett ez az alaszkai útszakasz.

het

November 30-án történt, hogy egy Richter-skála szerinti 7-es földrengés rázta meg Alaszka déli részét. Az államot évente negyvenezerszer rázza meg a föld, de az ekkora rengések még ott is ritkák. Az infrastruktúrában komoly károkat okozott, például a Ted Stevens reptérre vezető bekötőút egy harminc méteres szakasza is leszakadt (ez van a fenti képen is). Az erről készült képek hamar végigszaladtak a neten a rengés után, de nem volt egy tartós állapot: december 4-én már így nézett ki az út.

alaska-earthquake-road-repair

Az Alaska Tour & Travel Facebook-oldal osztotta meg az előtte-után képpárt az útról. Nem pusztán az a nagy szó, hogy négy nap különbség van a két kép között. Alaszkában az aszfaltkészítő üzemek télen teljesen leállnak, de szerencsére a földrengés után gyorsan újranyitottak - mondta Shannon McCarthy, az Alaszkai Közlekedési Főosztály vezetője. A munka java a takarítás, az alapozás és a földmunka volt, és mire ezzel végeztek, lett annyi annyi aszfalt, amivel beteríthették az utat.

A The Verge-en született a napokban erről a konkrét esetről és úgy általában Alaszka földrengés-készültségéről egy nagyon alapos cikk, amiben részletesebben levezetik, hogyan néz ki a készültség az illetékes szerveknél arrafelé. Itt olvashatod.