Lotus-gyár épül Kínában

2019.01.17. 12:41

Bár hivatalosan még nem jelentették be, a kínai engedélykérelmekből és álláshirdetésekből az derül ki, hogy a Geely új Lotus modelleket gyártana Kínában.

A Lotus kapcsán a Geely korábban csak annyit jelzett, hogy szeretnék nemzetközivé tenni a márka gyártási lehetőségeit, de részleteket még nem közöltek, sem az Anglián kívül gyártandó modellekről, sem az üzemek helyéről. A kínai Hubei tartomány tervezési hatósága által kiadott dokumentumok szerint azonban a Geely Lotus projektjéhez kapcsolódó üzemet évi 150 ezer autó legyártására méretezik, és megkérték az engedélyeket tisztán elektromos, hibrid és benzinmotoros autók gyártására is.

Ez azt jelzi, hogy a Lotus gyártás legalább két nagyságrenddel nőhet a jövőben. Tavaly 1630 autót készített a brit sportkocsigyártó, de a jól csengő nevet a tulajdonos Geely ezek szerint az Evoránál és az Elise-nél jóval nagyobb tömegben eladható autókon is alkalmazná.

A Geely 2017-ben szerzett többségi tulajdont a Lotusban – akkor vette át az irányítást a maláj Protontól – de eddig nem igazán derült ki, hogy mit szeretne a márkával. Ám egyesek tudni vélik, hogy a Porsche Macan sikerén felbátorodva luxusterepjárókat mutatnának be a Lotus jelvényével, alighanem a Volvónál kifejlesztett műszaki alapok felhasználásával.