A győri Audi-gyár tetején épül Európa legnagyobb tetős napelemparkja

2019.02.15. 13:39

Összefog az Audi Hungaria és az E.ON: egy éven belül teleszórják napelemmel az autógyár győri épületeit. Európa legnagyobb tetőn kialakított napelemparkja lesz az övék, évi 9,5 GWh-t termelhet majd a győri napsütésben.

Látványterv
Látványterv

A két vállalat közti együttműködéshez az Audi Hungaria adja majd a két, egyenként 80 ezer négyzetméteres logisztikai központjának sík, most még kihasználatlan tetejét. A 25 évre szóló együttműködés szerint itt helyezi üzembe és működteti majd az E.ON a 35 ezer napelempanelből álló naperőművet.

A rendszer telepítése, kiépítése augusztusban indul, a tervek szerint jövő januárban már termeli az energiát a park. Nem is keveset, a 12 megawattos csúcsteljesítményre képes park éves szinten 9,5 GWh energiát termelhet majd. Ez ötezer háztartás éves energiaigénye, azaz egy Dorog méretű város lakossági áramfogyasztását képes lesz megtermelni.

Az Audi győri üzemterülete
Az Audi győri üzemterülete

Az Audi Hungariának nem új terület a megújuló energia, mint a közleményükben írják, a vállalat energiaellátásának közel 70 százalékát már most megújuló, geotermikus energiából fedezi. Deklarált célunk, hogy az Audi Hungaria szén-dioxid-semleges vállalat legyen. A megvalósuló naperőműparkkal immár az áramellátás terén is újabb lépést teszünk célunk elérése felé – mondta Achim Heinfling, az Audi Hungaria Zrt. igazgatóságának elnöke