3D-s kivetítéssel segítené a sofőröket a Jaguar Land Rover

2019.08.20. 12:45

A Cambridge-i egyetemmel közösen fejleszt a Jaguar Land Rover (JLR) egy olyan head-up display rendszert, ami nem a szélvédő előtt, hanem az úton jelenítené meg az információkat. Nem fog az autó az útra vetíteni semmit, viszont a vezető a 3D-s technológia miatt mégis ezt fogja látni, ráadásul mozis szemüveg nélkül. A cél az lenne, hogy a sofőr gyorsabban reagálhasson vészhelyzetekben és a navigáció is egyértelműbb, könnyebben használható legyen.

landrover image 3 (1)

A JLR mérnökei szerint a rendszer miatt a sofőr gyorsabban tud majd reagálni vészhelyzetekben, és egyértelműbb utasításokat kaphat. Nem kell letekinteni más információs kijelzőkre, ráadásul olyan dolgokat is megjelenít majd neki az autó mint a sávfigyelő rendszer, sebességkorlát, vagy navigációnál a menetirány. Egy többsávos autópályacsomóponton hasznos lehet ez a fejlesztés, garantáltan nem nézné el senki a fel- vagy lehajtót.

Az ötlet innovatív és jó, viszont felmerül néhány aggasztó kérdés. A rengeteg kijelző ezzel a kivetítéssel együtt esélyes, hogy zavarja majd az ember szemét, amitől hamarabb elfárad. Emellett, arra sem mondott semmit a JLR, hogy az utasok vajon mit láthatnak majd ebből a rendszerből. Csak annyit reagáltak, hogy ha működik a dolog, akkor az autó többi képernyője is alkalmas lehet majd 3D megjelenítésére, viszont ezeket csak az utasok látják majd.

landrover image 3 0

Arról sem beszéltek, hogy mikortól lesz elérhető a rendszer. Folyamatosan dolgoznak rajta az egyetemmel karöltve, sőt már tesztelik is. A végcél az lenne, hogy a JLR álltal emlegetett okos kabin megvalósuljon. Ezzel a rendszerrel próbálják elérni, hogy a felhasználók számára teljesen személyre szabható legyen az autóik beltere.