Ismét VW dízeleket tiltottak be Dél-Koreában

2019.08.23. 12:29

Lényegében még a dízelbotrány egy utórezgéseként tiltották be nyolc dízelmotoros nagykocsi forgalmazását Dél-Koreában.

A háromliteres V6-os dízelmotorral forgalmazott típusokból csupán 1200 példány fut az országban, így komoly anyagi következménye aligha lesz az ügynek a VW-re nézve, a presztízsveszteség sokkal fájdalmasabb lehet. Konkrétan az Audi A6-os és A7-es, a Porsche Cayenne és a VW Touareg összes hathengeres TDI változatáról van szó, amelyeket 2015 és 2019 között értékesítettek. A helyi környezetvédelmi minisztérium szerint ezek jóval magasabb nitrogén-oxid-kibocsátással üzemelnek, mint ami az import-engedélyekben szerepel, aminek kapcsán a helyi illetékesek manipulált károsanyag-kibocsátást csökkentő berendezésről beszélnek.

Egyelőre nem tudni, hogy csak a kérdéses típusok importját állítják le, vagy a már forgalomban levő 1261 példány használatát is megtiltják, de úgy néz ki, a VW-nek javítania kell a hibát valahogy, és 8,8 millió eurónak megfelelő bírságot is fizettetnek a céggel.

Nem ez az első alkalom, hogy hasonló történik Dél-Koreában a VW-nel: három éve hasonló módon vonták be nyolcvan típus engedélyeit. Akkor több mint 200 ezer autót érintett az ügy, de annyiban hasonlít a két eset, hogy a Volkswagen csoport ismét a dízelbotrány miatt kerül a címlapokra az országban, ahol a helyi gyártók dominanciája ellenére 2015 előtt komoly növekedést produkáltak a cég márkái.