Ilyen egy éretten sportos autó?

2019.10.09. 06:30

A japán gyártók érdekes autókat készítenek a hazai piacra. Olyasmit, amihez másutt sokszor hasonlót sem forgalmaznak. Ilyen a Toyota kínálatában a Crown nevű luxusmodell, amelyből most jelent meg a sportváltozat.

A Crown afféle alternatív japán ötös BMW: luxuskivitelű, hátsókerék-hajtású, tágas, és egyszerre igyekszik elegáns és sportos lenni. Ez utóbbi egyensúlyt tolják el egy kicsivel a sportos irányba a Crown Sport Style változattal, amelyre 18 hüvelykes könnyűfém felnik és a telibe krómozottak helyett sötét díszítések kerülnek – ilyen a hűtőrács és a ködlámpák kerete például. Belül elegáns kagylóüléseket és sok lakkfekete dekorációt találni, de ebben sincs semmi rendkívüli.

Mindez elég kevésnek tűnhet, ahogy a kétliteres négyhengeres turbómotor 245 lóereje, vagy a 2,5 literes szívómotor köré épített hibrid hajtásrendszer 226 lóereje sem tűnik kivételesnek. Alighanem a várható kritikákra mintegy megelőző jelleggel találták ki a Toyotánál az évtized ködösítését: azt mondják, ez a felnőtt sportosság – ami nyilván a boyracer, az utcán versenyző hülyegyerek stílus ellentéte akarna lenni.

Hogy ennyi magyarázat elég lesz-e, hogy behozzák a vásárlókat a bő ötmillió jenes – azaz több mint 14 millió forintos – luxusautóra, azt nehéz lenne megmondani, mindenesetre a prémium-vásárlókért Japánban is kemény küzdelem zajlik.