Európába is elhozzák a Renault szuperolcsó villanyautóját

2019.10.28. 14:04

Nyilván nem véletlen, hogy a Renault nem próbálkozott Európában a Kwid mini-terepjáróval. Az India számára fejlesztett modell ugyan 1,2 millió forintnak megfelelő rupiáért kapható, de ez nyilván látszik a minőségén is. Ugyanakkor mégis megkapjuk majd ezt a kis dobozt, méghozzá K-ZE néven, villanyautóként.

A K-ZE egyelőre csak Kínában kapható, és a gyári adatai alapján nem nagy csoda. A motorja 44 lóerős, a végsebessége 104 km/h, és 60 km/h-ra 7 másodperc alatt gyorsul. Viszont a hatótávja 250 km, igaz, a hírhedten optimista NEDC szabvány szerint, de így is biztosan elmegy 150 km-nél többet utántöltés nélkül, és ami a lényeg, az akkumulátorral együtt is olcsó. Kínában 2,6 millió forintnak megfelelő összegért kínálják. Európában valószínűleg valamivel drágább lesz – 11 ezer eurós, azaz 3,6 millió forintos árról hallani – de így is hatalmasat lendíthet a villanyautózás ügyén.

A Renault-nál a viszonylag alacsony ár ellenére is inkább az autómegosztó szolgáltatások ideális járművét látják benne. Úgy vélik, a fiatalabb generáció szívesen bérel majd egy ilyen apró, egyszerű elektromos járművet, ezért is érdemes elhozni a típust Európába.

Ez persze úgy sem olcsó a Renault számára, hogy a K-ZE lényegében készen van. A típusnak Európában is át kell esnie a drága engedélyeztetési eljáráson, és ehhez nyilván több helyen módosítani kell majd az autót. Ennek ellenére úgy tűnik, ez lehet a Renault következő elektromos modellje Európában, talán már a jövő évre elkészülhet a nálunk is elérhető változat.