Ez a gyorshajtás 500 ezer forintba került

2020.06.30. 15:06

RMM977

Azt talán már mindenki tudja, hogy a gyorshajtásért minimum 30, maximum 300 ezer forint közigazgatási bírság jár, de ez utóbbi nem jelenti azt, hogy egy száguldó autó vezetője egy adott napon legfeljebb ennyi pénzt veszíthet. Az alábbi ügyben szereplő audis esete a bizonyíték.

2020. június 22-én, Gulács közelében, lakott területen kívül előzte meg egy Audi A6 a rendőrség jelöletlen autóját. A lézeres sebességmérő felvétele alapján az Audi az ezen a szakaszon megengedett 90 km/óra legnagyobb megengedett sebesség helyett 211 km/órával ment.

Amikor az autó Gulácsra ért lassított ugyan, de csak 120-ra, így ott ismét több mint kétszeresen lépte túl az ötvenes sebességhatárt. Az Audi vezetője a két gyorshajtás miatt, összesen 500.000 forint közigazgatási bírságot és 16 előéleti pontot kapott, miközben tizennyolc pont megszerzése után bevonhatják a jogosítványát.

Korábbi videóriportunkban kipróbáltuk a mostani ügyben is használt, magyar fejlesztésű és gyártású, FamaLaser III. típusú lézeres sebességmérőt, amely több száz méterről is képes ellenőrizni az elhaladó járművek sebességét és autóba szerelve, menet közben is működik, így szinte észrevehetetlen.

Részben éppen a lakott területen való száguldás miatt emlékezetes az ügy, hiszen éppen a múlt héten írt az Index annak a gyorshajtónak a peréről, aki egy 400 lóerős BMW-vel gázolt el egy párt Cegléden és a balesetben meghalt egy fiatal lány, párja pedig maradandó sérülést szenvedett. A BMW vezetőjét első fokon három év fogházbüntetésre ítélte és örökre eltiltotta a vezetéstől a bíróság. Az autó a gázoláskor több mint százzal ment, előtte 145-150 km/óráról fékezett.