Könnyes búcsú a legnagyobb dízel-VW-től

2020.08.11. 11:38

Már a Touareg V8 TDI bemutatása is meglepetésként hatott tavaly év elején: a négyliteres, 421 lóerős turbódízel-motorral felszerelt modell arculati szempontból már akkor is vállalhatatlannak tűnt. Különösen egy olyan cégtől, amely azóta is euró-milliárdokat költ a dízelbotrány költségeinek fedezésére minden évben. Ennél azonban egy kicsit még különösebb, ahogy most a típusváltozat búcsúztatását is igyekeznek egy limitált kiadással a figyelem középpontjába helyezni.

touareg v8 last edition

Összesen 400 sorszámozott ilyen Touareg V8 TDI Last Edition autó készül, fehér, kétféle ezüst, vörös és kétféle fekete színben, matt helyett fényes fekete műanyag dekorációkkal, 21-es felnikkel és LED-mátrix fényszórókkal. Valahol érthető, hogy a VW igyekszik még eladni néhányat a drága luxusterepjáróból: végül is a legegyszerűbb változat ára is 92 ezer euró volt, a külön szériáért pedig 104 ezer eurót számláznak, ami arra enged következtetni, hogy ezeken az autókon szép haszon keletkezik.

Aki ilyen nyolchengeres dízelt szeretne, annak egyébként tényleg most nyílik utoljára alkalma beszerezni – akár a Touaregben, akár valamelyik nagy Audiban– mivel ez a dízelmotor a 2021 január 1-étől kötelező Euro 6d emissziós normának már nem felel meg, és a továbbfejlesztéséről láthatóan lemondott a gyártó. Így a jövő évtől a legnagyobb turbódízel motor a VW csoportnál is a 3 literes lesz – eddig is ezzel adták el a TDI motoros nagykocsijaik döntő többségét – annak viszont egyelőre biztos helye van a kínálatban.