2035 után már hibridet sem lehet árulni Kaliforniában

2020.09.24. 09:12

Kaliforniában 2035-ig megszüntetik a benzinnel működő, a dízel, valamint a hibrid autók forgalmazását - jelentette be Gavin Newsom, az Egyesült Államok nyugati parti államának kormányzója, aki szerdán rendeletet is aláírt erről.

kkz

Szerdai sajtókonferenciáján Newsom "bátor lépésnek" minősítette saját döntését, hangsúlyozva, hogy "ez a leghatásosabb lépés, amelyet államunk megtehet a klímaváltozás elleni küzdelemben". A demokrata párti kormányzó kiemelte: évtizedeken keresztül lehetővé tették, hogy az autók szennyezzék a levegőt. "Megérdemeljük azokat az autókat, amelyek nem okoznak asztmát a gyermekeknek. A mi autóinknak nem szabad tovább rontaniuk a tűzvészeken és ezzel elősegíteniük, hogy még több, füsttel telített napunk legyen". A kormányzó ezzel az államot évről-évre sújtó erdőtüzekre utalt, amilyenekkel a napokban is küzdenek a kaliforniai tűzoltók. 

93

Newsom kijelentette: 15 év múlva minden autó, amelyet Kaliforniában forgalmaznak, "mentes lesz a károsanyag-kibocsátástól". Bár egyelőre nincs részletesen kifejtve a tiltás, mindent érint, amiben belső égésű motor van, így beletartoznak majd a hibrid autók is, sőt, a plug-in hibridek is. Azaz jelen állás szerint csak a tisztán elektromos és a hidrogén-hajtású autók kapnak majd engedélyt az államban a következő évtized közepétől. A kormányzói rendelet mindazonáltal nem tiltja be a jelenleg forgalomban lévő "hagyományos" autókat, ám megtiltja ezek értékesítését, amire ezután már csak a használt autós piacon lesz mód. Elemzők megjegyzik: a kormányzói rendeletet a washingtoni szövetségi kormány még bíróság elé viheti. Nem ez lenne az első eset, hogy az állam és a kormány egymás ellen megy a kibocsátási szabályzások miatt: