Nem csak fenyegetőztek, tényleg nem lesz ott a Hyundai a következő WTCR-fordulón

2020.09.24. 10:48

Már a szezonnyitó fordulón is kiszállással fenyegetőzött a Hyundai sportfőnöke, Andrea Adamo a WTCR-sorozat szerinte igazságtalan teljesítménykiegyenlítése miatt, és úgy tűnik, nem vették kellően komolyan a panaszait. A címvédő márka így az utolsó pillanatban lemondta a német fordulót, ami azt is jelenti, hogy a címvédő Michelisz Norbi sem áll rajthoz hétvégén a Nordschleifén.

19

A túraautózás legvitatottabb velejárója a mesterséges teljesítménykiegyenlítés, ami a WTCR-szériában is BoP néven fut. A szervezők konkrétan többletsúlyokkal és motorerőszint korlátozásokkal szólnak bele futamról-futamra a sorozat erőviszonyaiba. Röviden: amelyik gyártó túl gyors az egyik hétvégén, annak megnehezítik a dolgát a következőn, ami egyrészt igazságtalan, mert visszahúzza a domináns csapatokat, versenyzőket, másrészt rengeteg izgalmat hoz a szakágba azzal, hogy egyben tartja a mezőnyt. 

3

A BoP-t természetes velejárónak tekintik a gyártók, a Hyundai-nál sem a puszta léte miatt szólaltak fel ellene, hanem mert a csapatnál úgy érzik, szándékosan hozzák nehéz helyzetbe őket idén. A szezonnyitón Andrea Adamo már lenyilatkozta, hogy ha nem akarják, hogy a Hyundai itt legyen, miután tavaly győztünk, akkor nem fogunk zavarni. Adamónak több oka volt, hogy bosszús legyen. Egyrészt a Hyundainak 95 %-os motorerőszintet írtak elő Zolderben, másrészt egyes gyártókkal ellentétben ők nem kaptak kivételt a kötelezően egységes vezérlőelektronika használata alól.

20180428084650 IMG 5707-01

A szezonnyitón már látszott, hogy mennyit érnek a Hyundai-ra kiosztott nehézségek: a versenyhétvége legjobb eredményét a címvédő Michelisz Norbi szállította a márkának egy nyolcadik hellyel. Ebből a középmezőnybe szorulásból lett elege a csapatnak, így megszületett a döntés, miszerint a Hyundai Motorsport egyik ügyfele sem vesz részt hétvégén a német fordulón. Ezt egy csütörtök reggel kiküldött sajtóközleménnyel tudatták. A tiltakozó távolmaradás két csapat összesen négy versenyzőjét, köztük a címvédő Micheliszt és a korábbi bajnok Gabriele Tarquinit érinti.