Bemutatkozott az első elektromos Dacia

2020.10.16. 10:38

Ahogy a korábbi híradások, és a tanulmányautó alapján sejteni lehetett, a Dacia Spring lényegében a Kínában már kapható K-ZE európai megfelelője. A Spring első gyári képeit nézve úgy tűnik, a jelvényen, a hűtőrács és a lámpák mintázatán, illetve néhány dekorációs elemen kívül nincs látható eltérés, bár úgy tudjuk, az európai előírások miatt több ponton meg kellett erősíteni a karosszériát.

A méretek is a már ismertek: a Spring 3,73 méter hosszú, 1,62 méter széles és 1,51 magas, formára pedig lényegében azonos az Indiában forgalmazott Renault Kwid mini-SUV-val. A fentiekből adódóan belül sem túl nagy: alaphelyzetben négy felnőttnek és 300 liternyi csomagnak lesz hely a belső térben, ehhez jön még 23 liternyi csomagtároló rekesz az autó orrában.

Az autó hajtásrendszere is messzemenőkig azonos a kínai K-ZE-ével. A motor 44 lóerős, és egy 26,8 kWh-s akkumulátorból kapja az energiát, amelyet a háztartási 230 voltos hálózatból 14 óra, 3,7 kW-os otthoni töltőcsatlakozóból 8 és fél óra, 7,4 kW-os otthoni töltőből 5 óra alatt lehet majd feltölteni. Emellett lesz gyorstöltési lehetőség is CCS csatlakozóval, bár egyes források szerint ez feláras extra lesz, viszont aki megrendeli, az 30 kW-os töltési sebességgel számolhat, azaz egy órán belül töltheti 80%-ra az akkumulátort. A töltési folyamat a My Dacia applikációból is ellenőrizhető lesz.

Az akkumulátor kapacitása a WLTP-mérés szerint 225 km-re lesz elegendő, míg tisztán városi forgalomban ez állítólag 295 km-re is felmehet. Az Eco mód használatával állítólag további 10% nyerhető: ez a motor teljesítményét 31 lóerőre korlátozza, az autó végsebességét pedig 125 km/h-ról 100 km/h-ra csökkenti.

A bemutató kapcsán végleges árat egyelőre nem mondtak, viszont a hazai képviselet állítólag 6,5 millió forint alatt tervezi behozni az autót, amennyiben az euró árfolyama a mostani szinten marad. Úgy intézték, hogy a Spring Magyarországon már foglalózható, sőt, állítólag a már megnyert villanyautó-pályázatok támogatása is használható lesz a vásárláshoz, ha valaki eddig még nem költötte el másra. Ebben az esetben 4 millió forint környékére esne le a Dacia Spring ára, ami egy villanyautóért manapság tényleg nagyon kedvező.

A Springből alapvetően háromféle változatot terveznek piacra dobni. Elsőként a szuperegyszerű, autómegosztó szolgáltatóknak szánt kivitel érkezik. Ez csak fehér vagy szürke színben lesz kapható, okostelefonnal nyitható zárat, és a polgári kiviteleknél strapabíróbb belső burkolatokat és kárpitozást kap. Emellett az alapfelszereltségéhez tartozik a navigáció és a parkolóradar, ami amúgy feláras lesz.

Később jön a többféle színben rendelhető polgári változat, illetve a csak fehérben forgalmazott teherautó-kivitel. Ez utóbbiból kihagyják a hátsó üléssort, így 1,03 méteres rakodóhosszúságú, 800 liter térfogatú, 325 kg terhelhetőségű raktér adódik. Itt az alapfelszereltséghez Bluetooth-kapcsolattal rendelkező rádió és manuális klímaberendezés tartozik, viszont pótkerék nem jár alapáron.

Az idei bemutató ellenére a gyártás beindítását nem sietik el: az első elektromos Dacia első példányai a tervek szerint 2021 közepe után érkeznek meg új tulajdonosaikhoz.