Újra gyártják a Mini Moke-ot

2020.10.26. 06:26

Még a retróra fogékony közönségben sem szól majd nagyot a hír, de csendben feltámadt az angol autógyártás egy egykor kultikus, mára elfeledett darabja, a Mini Moke. Egy pár tucatos szériával kap életre a szellős hobbiautó.

d73we4d3dyo51-1200x884

A nevét és a formavilágát látva nem meglepő, de érdekes infó a Mini Moke múltjában, hogy az a Sir Alec Issignois volt a tervezője, aki az Austin Miniket is rajzolta anno. A Moke is a hatvanas évek szülötte, eredetileg katonai járműnek szánták, de ott nem találta meg a helyét, majd az évek alatt valahogyan rátalált a maga szubkultúrájára, és amolyan kultautóként egész népszerű lett a huszadik század második felében angolos külsejével és a golfautókénál alig komolyabb kiállásával. Harminc éve alatt nagyjából ötvenezer darabot gyártottak belőle, gyártása 1993-as leállítása óta pedig több próbálkozás volt a név és a karakter feltámasztására, eddig egy sem járt sikerrel. 

01-st-barts-blue-1200x640

Tömeggyártást most se remélhet senki a Mini Moke kapcsán, de egy 56 darabos széria elkészül a csupasz terepjáróból annak 56. évfordulója alkalmából. A forma szinte azonos az őssel, de úgy hírlik, annál (305 centis hossz) azért nagyobb lesz. A motort a kínai Chery-től veszik hozzá, egy 1,1 literes négyhengeres kerül bele. Az egész feltámasztásért Michael Young formatervező felel, akinek a képek alapján sikerült megtalálnia a formai folytonosságot, de ijesztőbb, hogy az eddigi infók alapján a biztonság terén is így tett: lökhárító helyett az új Moke-on is csak egy keresztbe tett acélrúd van, légzsák ebben sem lesz, ahogy blokkolásgátló sem. Ennek ellenére várhatóan komoly pénzekért megy majd el ez a bő félszáz darabos széria.