Szilárdtest-akkumulátorba fektet a BMW és a Ford

2021.05.04. 06:05

A Solid Power a Coloradói Egyetem kutatási eredményei nyomán jött létre, és nem kevesebbet ígér, mint hogy a szilárdtest-akkumulátorokat gépjárművekben való használatra is alkalmassá teszi, méghozzá a nem túl távoli jövőben.

solidpower

Ezzel a technológiával nagyon sok gyártó kísérletezett már, vagy legalábbis ígértek eredményeket, de egyelőre több a kérdés, és a titok vele kapcsolatban, mint a biztos válasz. Ugyanakkor a nagyobb energiasűrűség és a nagyobb biztonság – a szilárdtest-akkuk elvben kevésbé gyúlékonyak, vagy hajlamosak felrobbanni, mint a mai Li-ion cellák – minden potenciális felhasználó számára vonzó.

A Solid Powerbe korábban is befektettek már nagy világcégek: az előző, 26 millió dolláros körben, 2018-ban a Hyundai és a Samsung adott pénzt a cégnek, egyelőre ismeretlen mennyiségű részvényért cserébe, és most hasonlóan részesedik a Ford és a BMW, illetve a többi befektető is a cégből. Az így befolyó összeg egy része állítólag már a házon belüli - egyelőre kísérleti - gyártókapacitás növelésére megy el, ami lehetővé teszi, hogy az eddigieknél nagyobb méretekben teszteljék a technológiát.

A szilárdtest-akkumulátorok egyelőre drágák, de a Solid Power elég jó paraméterekkel, például a ma jellemzőnél 50%-kal nagyobb energiasűrűséggel kecsegteti a befektetőket. Ez pedig autós léptékben már nem jelentéktelen: az akkumulátorok jelenlegi súlya alapján ez változatlan kapacitás mellett akár száz kilós nagyságrendű tömegcsökkenést is hozhat. Emellett a megoldás elvileg szükségtelenné teszi az akkucellák ma jellemző masszív, többszörös tokozását is, ami szintén ott van a jelenleg kapható villanyautók túlsúlyosságának okai között.

Természetesen más cégek is fejlesztenek hasonló technológiát: az egyebek közt a VW pénzéből is gazdálkodó QuantumScape például 2024-re, a Toyota pedig 2025-re tartja lehetségesnek a gyártás elindítását.