Kötelező lesz napelemmel fedni a parkolókat Franciaországban

2021.09.13. 08:10

Alaposan megkavarja majd az áruházi és egyéb nagy, nyilvános parkolók látképét egy új francia környezetvédelmi szabályozás, ami sok más mellett arról is rendelkezik, hogy 2024-től kezdődően minden új, 500 négyzetméternél nagyobb nyitott parkoló legalább felét napelemmel kell borítani. 

A párizsi Disneyland megoldásának rajza
A párizsi Disneyland megoldásának rajza

A villanyautosok.hu írta meg a nemrég elfogadott új francia környezetvédelmi szabályzás hírét, ami sok más mellett a napenergia hasznosításának szabályait is új területekre terjeszti ki. Ahol csak lehet, az állam ösztönzi a lakosságot és a vállalatokat kisebb-nagyobb napelemparkok telepítésére, és ezt első sorban - ahogy máshol is - az építési előírásokon keresztül teszi.

Az új szabályzás értelmében például minden új építésű, vagy nagyobb felújításon átesett kereskedelmi vagy ipari célú épület, raktárépület köteles a tetőfelülete minimum 30 százalékát napelemekkel fedni, amennyiben az alapterülete meghaladja az 500 négyzetmétert. Ami ennél is merészebb változás, az a parkolók helyzete, itt ugyanis az újonnan kialakított, 500 méternél nagyobb nyitott parkolók legalább felére kell majd napelemeket telepíteni, míg a fedett parkolók esetén a tető száz százalékára. Ugyan a szabályozás csak 2024-től él majd, előbbi megoldásra van már egy jó példa az országból: a párizsi Disneyland parkolója, ahol kilencezer autó parkolóhelyét fedik le éppen több évig tartó munkával. 

A párizsi Disneyland parkolója
A párizsi Disneyland parkolója

Nem a francia vezetés az első, amelyik meglátta a lehetőséget az energiatermelési szempontból nagyon magától értetődő, eddig kihasználatlan parkolókban. Németország több tartományában készülnek hasonló szabályzásokkal, Észak-Rajna-Vesztfáliában például a 35-nél több autó befogadására alkalmas parkolók fölé lesz kötelező napelempaneleket telepíteni a jövőben.