Segít magát vontatni a legújabb Airstream lakókocsi

2022.01.21. 06:05

A lakókocsi eddig alapvetően passzív jármű volt, és a hagyományos autók egyszerű utántölthetősége és nagy hatótávja mellett ez nem is okozott gondot. A villanyautók térhódításával azonban veszélybe kerülhet az egész kategória. Ezen segíthetnek az Airstream EStream nevű tanulmányban bemutatott ötletek.

Első ránézésre semmi különös nincs az EStreamen: a megszokott gömbölyű alumínium burkolatú Airstream lakókocsik egyike, azok közül is egy kisebb változat, egyetlen tengellyel. Ez a lakókocsi azonban kerekenként egy villanymotort, és padlóba épített akkumulátorokat kapott, ami hasznos képességekkel ruházza fel.

A legfontosabb, hogy menet közben hajtja magát, így csökken a vontatásához szükséges plusz teljesítmény. Ez elektromos autóknál számít igazán, ahol a vontatás kilométerek százaival csökkentheti a hatótávot. Az ötlet persze csak akkor hasznos igazán, ha eleve feltöltött lakókocsival indult valaki útnak, és a lakókocsi töltése út közben nyilván plusz időt vesz igénybe, de az ötlet hosszabb utakon így is órákat spórolhat a menetidőből.

Az önálló hajtással az is lehetővé vált, hogy a lakókocsi önerejéből mozogjon, ha szükséges. Erre lassú sétatempóban képes – ilyenkor tablettel irányítható – ami pont arra elegendő, hogy az autó elindítása, és komplikált csuklós tolatási manőverek nélkül lehessen áthelyezni, ha a szükség úgy hozza. Az EStream emellett korszerű fedélzeti számítógépet is tartalmaz, amely hangvezérelt okosotthon-funkciókat biztosít.

Egyelőre hangsúlyozottan tanulmányról van szó, és nem tudni, hogy az ötletekből mi juthat el a szériagyártásig, ha ez egyáltalán lehetséges. Ám az kétségtelen, hogy a lakókocsigyártóknak is reagálniuk kell a személyautópiacot érintő változásokra, másként drámai keresletcsökkenés elé nézhetnek.