Villanyautó-töltőben mindenkit durván beelőzött Kína

2022.06.30. 15:01

Érdekes kis statisztikát közölt a StockApps a villanyautó-töltők számáról, országonkénti bontásban. Ebből kiderül, hogy Kínában jóval több töltőállomás működik, mint a világ más országaiban összesen.

echargerchina

A statisztika szerint 677 ezer lassú, és 470 ezer gyors villanyautó-töltőt tartanak nyilván Kínában, azaz közel 1,15 millió töltő működik az országban. Ez a világon üzemelő teljes mennyiség 65%-ának felel meg, ami elképesztő arány.

A második legtöbb villanyautó-töltővel az Egyesült Államok rendelkezik, itt 113 ezer van, amiből majdnem 22 ezer a gyorstöltő. Dél-Korea a harmadik, 106 ezer töltővel, amiből 15 ezer gyorstöltő. Európában Hollandia áll az élen 85 ezer töltőponttal, aztán Franciaország (54 ezer), Németország (50 ezer) és az Egyesült Királyság (36 ezer) következik. Érdekes, hogy a villanyautó-nagyhatalomnak számító Norvégiában 19 ezer töltőpont működik, igaz, ezek 35%-a gyorstöltő.

Ezek a számok egyébként kifejezetten gyorsan változhatnak a következő évtized során, hiszen Európában elég biztosnak látszik a teljes elektromos átállás, ahogy Észak-Amerika sűrűn lakott részein is. Azt azonban így is nehéz elképzelni, hogy ezen a téren hamar befogná Kínát a világ bármelyik másik országa.