Itt a hét döntős: köztük van a 2023-as Év Autója - Hírösszefoglaló

2022.11.26. 09:04

2023-as Európai Év Autója díj döntősei  közül öt típus vagy tisztán elektromos, vagy kínálnak belőle olyan kivitelt is, és a maradék kettő is hibrid. A csak belső égésű motorral rajthoz állt típusok közül egy sem jutott el a végső megmérettetésig.

A BMW sportrészlege, az M Gmbh idén ünnepli 50. születésnapját, amit már több modellel is megünnepeltek, de az igazi durranásnak a 3.0 CSL-t szánták. Ahogy azt már korábban is lehetett tudni, az autó egy erősebb, könnyebb és alaposan körbeműanyagozott M4 változat lett.

Ünnepélyes megnyitó ceremónia után megkezdődött az új Moszkvics gyártása a Renault egykori gyárában Oroszországban. Gyenisz Manturov orosz miniszterelnök-helyettes a gyártósor ünnepélyes megnyitásán kijelentette, hogy az üzemben még az idén elkezdik az elektromos autók gyártását is.

Beszélhetünk az elektrifikációról éjjel-nappal, a világ legnépesebb országaiban továbbra is van létjogosultsága az olyan egyszerű, ám sokszemélyes járműveknek, mint például a Suzuki Eeco. Nem csupán Eco. Ez bizony az Eeco.

Szerdán befutott a németországi Rügen kikötőjébe a Neptune, az első olyan hajó, amitől Európa azt reméli, hogy idővel segít majd elszakadni az orosz gáztól való függőségtől. Ezt a kitettséget - saját komoly gázkészletek híján - csak úgy lehet enyhíteni, ha Oroszországon kívüli piacokról importáljuk a gázt, amire viszont a vezetékek erősen korlátozott száma és kapacitása miatt részben a tengeri szállítás a megoldás. Csakhogy az óceánon sokkal könnyebb cseppfolyósítva áthozni a gázt, mint természetes légnemű állapotában. A folyékony gázzal viszont nem tudunk befűteni, tehát ezt vissza kell alakítani légneművé. Ezt a technikát tudja a Neptune, amit úszó LNG-terminálnak is neveznek.

2023 január elsejétől változik a jogszabály, innen kezdve sem a jogosítványt, sem a forgalmit nem kell magánál tartania az autósnak, és a rendőrök nem is büntetik meg ezek hiánya miatt. A rendőrség azonban arra figyelmeztetett, hogy a szabály változása ugyanakkor nem mentesít senkit az alól, hogy egy igazoltatáskor köteles a személyazonosságát igazolni, tehát továbbra sincs arról szó, hogy okmányok nélkül lehetne közlekedni.