Detroiti előzetes a Mitsubishitől

2004.12.03. 14:30

Egy új kisteherautót és az Eclipse kupé következő generációját láthatja a Detroit Motor Show közönsége januárban a Mitsubishi standján. A japán gyártó a két típusról egy-egy rajzot közölt előzetesként, és a leglényegesebb adatokat is nyilvánosságra hozták. A 2004-ben Detroitban bemutatott tanulmányautó-változatokkal összehasonlítva kiderül, hogy míg a sorozatgyártású Eclipse formáján nem változtattak túl sokat, a Dodge mechanikára épülő Raider szinte nem is hasonlít az előzetesként bemutatott koncepció-autóra.

Az új Eclipse keveset őrzött meg az első két generáció könnyedségéből: a legújabb modell inkább egy tágas és lendületes formájú nagy túrakupé, méreteihez illően 2,4 literes négyhengeres vagy 3,8 literes V6-os motorral, és alapvetően elsőkerék-hajtással. Mindkét motorváltozathoz kínálnak ötsebességes automata váltót, de emellett a kisebbik motorhoz öt-, a nagyobbikhoz hatfokozatú kézi váltó is rendelhető lesz.

A Raider pick-up csak a formáját köszönheti a Mitsubishi tervezőinek, minden más ismerős lehet a Dodge terepjáróiból és kisteherautóiból. A motorválaszték a Jeep motorfejlesztő részlegétől származik: a gyengébb változatba 3,7 literes V6-os, az erősebbikbe pedig 4,7 literes V8-as kerül. Meglepő módon ezt a típust is kínálják majd hatsebességes kézi váltóval, de persze négysebességes Chrysler automatával is. Ahogy ez az amerikai pick-upoknál szokás, a Raider két- és négykerék-hajtással egyaránt készül, a sajátságos formájú karosszéria alatt pedig kőkorszaki, de strapabíró technikát találunk: a különálló, zárt szelvényekből hegesztett alvázat elöl független, hátul viszont merev tengelyes felfüggesztés tartja.

A két típusról többet majd csak 2005 január 9-én, a Detroit Motor Show első sajtónapja után tudhatunk meg.