Növekedésnek indul a Toyota Yaris

2004.12.06. 13:05

2005-ben mutatkozik be az új típus, először természetesen Japánban. A szigetországban Vitz néven forgalmazott kisautó utódjáról a napokban közöltek két fotót a gyáriak, és a fontosabb adatokat is ismerjük.

A formaterv valamivel markánsabbá válik, bár az autó felismerhető marad: az autó hűtőmaszkja és a hátsó lámpák formája az Avensis megoldásaira emlékeztet, míg oldalról a jelenleg futó modell jellegzetes vonásai köszönnek vissza, bár a képek alapján úgy tűnik, az övvonal és a tető ívei egy kicsit erőteljesebbek lettek.

Az Aygo megjelenése után nem meglepő, hogy a Yaris fél számmal nagyobbá válik: az autó 110 mm-rel hosszabb és 35 mm-rel szélesebb lesz, a csomagtér befogadóképessége pedig 70 literrel nő, így akár 274 liternyi motyót is képes lesz elnyelni. A motorválaszték nagyrészt a jelenlegi motorok továbbfejlesztett változataiból áll: az ezres teljesítmény 71 lóerőre nő, az 1,3 literes továbbra is 87 lóerős marad, a TS 1,5 literes négyhengerese pedig 110 lovas lesz. Valószínűleg az 1,4 literes, 75 lóerős turbódízel motoron sem változtatnak, viszont úgy tudjuk, 2006-ban bemutatkozhat az igazi csúcsváltozat 1,8 literes, kb. 140 lóerős motorral. Valószínűleg ezzel együtt megszűnik a Yaris Turbo, amelyet eddig is csak néhány kiemelt piacon forgalmazott a Toyota.

A japán változat már januárban kapható lesz, míg Európában legkorábban 2005 közepén kezdődhet a forgalmazás.