Bíróságra mehet a GM és a Fiat

2004.12.07. 15:22

A Financial Times híre szerint akár már a jövő héten megkezdődhet az eljárás, amit a Fiat kezdeményezne a GM-mel szemben. A téma a sokat emlegetett felvásárlási opció lenne, amely a GM és a Fiat 2000-ben aláírt szerződése szerint arra kötelezné az amerikai autógyártó-óriást, hogy a Fiat tulajdonosainak kérésére teljes egészében megvásárolja a Fiat autógyártó részlegét.

A szerződés ezen záradéka 2004 elején lépett volna életbe, de a felek közös megegyezéssel 2005. január 24-éig kitolták a határidőt. A GM eléggé el nem ítélhető módon szeretné elkerülni a kötelező felvásárlást, hiszen Európában, a Fiat fő piacán jelenleg az Opellel és a Chevrolet márkanéven futó Daewooval is jelen van, és egyik tömegmárkája sem szerepel igazán jól, a Fiat pedig szintén csak vinné a pénzt.

Az amerikai cég ügyvédei azzal érvelnek, hogy a Fiat vezérkara korábban más források igénybevételével növelte meg az olasz autógyártó alaptőkéjét, így a GM eredetileg 20%-os részesedése jelentősen lecsökkent. Az FT híre szerint a Fiat vezetése ugyanakkor azt szeretné, ha a GM pénzt ajánlana azért, hogy megszabaduljon a felvásárlási kötelezettségétől, ezért próbálja bíróság elé vinni az ügyet.

Egyes korábbi hírek szerint milliárdokról lehet szó, de ugyanakkor egy ilyen jogvita könnyen megronthatja a kapcsolatot a GM és a Fiat között, ami hosszabb távon szintén igen sokba kerülhet a Fiatnak, hiszen a jelenleg futó közös projektek - így a Fiat Punto és az Opel Corsa közös fejlesztése, vagy a motorfejlesztési és -gyártási együttműködés - sikere létfontosságú az olasz gyártó számára.