Együttműködésre készül a Nissan és a Mitsubishi

2004.12.07. 16:20

A két cég egyelőre csak a szándékot erősítette meg, a részletekről nem született döntés. A bejelentés természetesen azonnal beindította az újságírók és független elemzők fantáziáját: a japán Nihon Keizai Shimbun például tudni véli, hogy hamarosan megindulhat a közös típusfejlesztés, sőt, a Nissan luxuskocsikat is szállítana a Mitsubishinek, hogy a kisebbik japán gyártó saját márkaneve alatt forgalmazza azokat Japánban, sőt, talán az Egyesült Államokban is.

Az újság másik - egyelőre feltételezéseken alapuló - híre, hogy a Nissan és a Mitsubishi egy új vállalatot alapítana 2005-ben miniautók fejlesztésére és gyártására. Arról már korábban is szó esett, hogy a Nissan a Mitsubishitől venne kisautókat, hogy kitöltse a kínálata alsó szegmensében tátongó űrt, miközben segítene az egyik Mitsubishi üzem kihasználtságát megfelelő szinten tartani. A komolyabb együttműködés azonban azt is lehetővé tenné, hogy a Mitsubishi által kifejlesztett alapokra a Nissan egyéni formatervű kisautót építsen, megnövelve ezzel a siker valószínűségét.

A Nissan szóvivője szerint a nemrég megkezdett tárgyalások első eredményeit legkorábban két-három hét múlva hozhatják nyilvánosságra, így hamarosan kiderülhet, hogy az együttműködés milyen természetű lesz a két japán gyártó közt.