Megegyezett a GM Europe a szakszervezetek képviselőivel

2004.12.09. 13:46

Úgy tűnik, megnyílt az út a költségcsökkentési intézkedések előtt. A GM Europe október közepén jelentette be , hogy a működési költségek 500 millió euróval való csökkentése érdekében mintegy 12 ezer fő elbocsátását és egy autógyártó üzem bezárását tervezi 2006 végéig.

A bejelentést követően Európa-szerte tiltakozni kezdtek a GM dolgozói, illetve az azokat tömörítő szakszervezetek, de egyértelmű volt, hogy az Opel/Vauxhall és a Saab helyzetét csak drasztikus költségcsökkenéssel lehet hosszú távon biztosítani. A felek a az egyeztetések során megállapodtak abban, hogyan lehet az elbocsátásokat úgy végrehajtani, hogy az utcára kerülő dolgozók lehetőséget kapjanak anyagi biztonságuk megőrzésére. A GM Europe ígéretet tett, hogy segíti az elbocsátott alkalmazottak átképzését, valamint megfelelő mértékű végkielégítéssel, illetve idősebb munkatársak esetében korai nyugdíjazással igyekszik csökkenteni a társadalmi károkat.

A GM közleménye szerint az elbocsátandó munkaerő nagy része - mintegy 10 ezer fő - ma német üzemekben dolgozik, míg Belgiumban, Spanyolországban, Svédországban és Nagy-Britanniában összességében 2000 főt bocsátanak el. Ez annyit jelent, hogy ha valóban lesz gyárbezárás, az biztosan nem a Saab svédországi üzemét vagy a Vauxhall brit főhadiszállását, hanem valamelyik német Opel-gyárat érinti.