Újabb Fiat Punto kémfotók

2004.12.15. 16:17

A 2005-ben bemutatkozó kisautó újabb részletei tárulnak fel a legújabb képeken. A Punto harmadik generációjának formatervét az Italdesign stúdió szakemberei készítették, és ez néhol meg is látszik: a legszembetűnőbb talán az új hűtőmaszk kialakítása, amely egy kissé emlékeztet a Maserati Coupé frontkiképzésére, de az álcázó fólia alól elővillanó gömbölyded idomok is a Giugiaro műhely stílusát juttathatják az eszünkbe. Az előző típusváltozat éles vonásainak láthatóan nyoma sincs, hátul pedig mintha a Lancia Ypsilon formavilága köszönne vissza. A Punto sorozat egyetlen jellegzetességét tartották meg: a hátsó lámpasor továbbra is a C-oszlopok felső részén húzódik végig. Az új modell praktikus újítása, hogy a hátsó ajtó alul szélesebb lett mint felül, így a harmadik generációs Puntót még könnyebb lesz pakolni mint az elődjét. Ahogy az a képekből is sejthető, az új kisautó valamivel nagyobb lesz mint az elődei: csaknem négy méteres hosszával már-már a kompakt kategória határait súrolja.

Úgy tudjuk, az új modell eleve igen széles motorpalettával érkezik: ismereteink szerint az alapmodellbe 1,2 literes 65 lóerős négyhengeres motor kerül, de emellett lesz egy 80 és egy 100 lovas 1,4 literes négyhengeres motorral felszerelt változat, a csúcsmodellbe pedig a jól ismert 1,8 literes 130 lovas négyhengeres kerül. Emellett három dízelmotoros Punto lesz elérhető a bemutató időpontjában: egy 70 és egy 90 lóerős 1,3 literes, valamint egy 1,9 literes 120 lóerős egység. Később ráadásul újabb tagokkal bővülhet a motorválaszték: a GM-től egy 1,6 literes benzinmotor érkezik 115, vagy turbófeltöltővel 180 lóerő teljesítménnyel, a szintén 1,6 literes új dízelmotor változatai pedig 105 illetve 120 lóerősek lesznek.

A jelenleg 199-es fejlesztési kód alatt futó modell bemutatójára akár már 2005 tavaszán is sor kerülhet, a gyártás megkezdése pedig a jövő év közepére várható, ha minden a Fiat menetrendje szerint halad.