Rinspeed Senso: az érzéki autó

2004.12.21. 12:10

A svájci tervezőcég ezúttal is egy különleges tanulmányt állít ki a 2005-ös Genfi Autókiállításon. A Senso egy szokatlan formavilágú roadster, ami az idén kiállított kétéltű Splashhez hasonlóan elsősorban érdekes ötletek bemutatására szolgál.

Ezúttal nem a közlekedés módját, hanem az autó belső kialakítását állították a középpontba a tervezők. A Rinspeed partnere az autó kialakításában a vegyipari óriáscég, a Bayer Chemical egyik részlege, a műanyagok fejlesztésével foglalkozó Bayer MaterialScience lett. A tervezők szerint a Senso mind az öt érzékszerven keresztül pozitív impulzusokat közvetít a benne ülő személyek felé, kellemes hangulatot teremtve az utastérben. Ez állítólag jelentősen csökkentheti a baleseti kockázatot, hiszen az autó igyekszik megóvni utasait a stressz hatásaitól, de ugyanakkor megpróbálja frissen tartani vezetőjét. Hogy ezt pontosan hogyan éri el, azt egyelőre nem árulták el, bár annyit tudunk, hogy a Senso egyebek közt biometrikus szenzorokkal igyekszik felmérni a benne ülő személyek igényeit. Az autó egyik különleges részletmegoldása a belső térben alkalmazott fénykibocsátó fólia: ez az anyag gondoskodik az egyenletes világításról, ami természeténél fogva egyáltalán nem bántja a szemet. A Senso - hasonlóan a Splash-hez - gázüzemű motort kapott, így károsanyag-kibocsátása töredéke a benzinnel vagy gázolajjal üzemelő autókénak.

Sajnos a típusról egyelőre semmiféle konkrét adatot nem közöltek, de a 2005. március 1-jén esedékes bemutató után nyilván többet is megtudhatunk a Rinspeed Sensóról.