Háromcsillagos Dacia, ötcsillagos Renault Clio

2005.06.28. 09:52


Renault Clio III

Hat autó új törésteszt-eredményeit tette közzé az EuroNCAP. A próbák alanyai között zömmel viszonylag új modelleket találunk, amilyen a Dacia Logan, a Renault Clio III , a Mercedes A-osztály vagy a 3-as BMW, de két régebbi modellt is kipróbáltak végre, így most már világos, hogy a Smart ForFour és a Fiat Stilo hogyan viselkedik egy-egy kisebb karambol során.


Dacia Logan

Az eredményekből egyértelműen kiderül, hogy a biztonságnak ára van: míg a Renault, a Mercedes és a BMW öt csillagot kapott, addig az alacsony költségek szellemében fogant Dacia Logan az ütközési teszteken csak három csillagot ért el. Ez persze nem meglepetés, annak idején maga a Dacia fejlesztését végző Renault is ennyit ígért a bemutatón. A Fiat Stilo és a Smart ForFour – illetve az alapjául szolgáló Mitsubishi Colt – már nem mai modellek, így nem is csoda, hogy a nevük mellett csak négy csillag virít.


Mercedes A-osztály

A töréstesztek mellett persze két másik pontszámot is kaptak az autók. A gyermekvédelem terén az adható öt csillagból a legjobbak is csak négyet szereztek: mint kiderült, ez alapján a Renault Clio III, a Mercedes A-osztály, a 3-as BMW és a Fiat Stilo is bátran ajánlható családi autónak, a Dacia Logan itt is hozza az elvárható három csillagot, a Smartot viszont gyorsan le kell cserélni ha jön az utód, vagy legalábbis erre utal a két csillagos minősítés. A gyalogosvédelmi próbákon szokás szerint gyenge eredmények születtek, hiszen erre a területre egyelőre nemigen költenek a gyártók. A hat autó közül csupán egy kapott két csillagot, a tömpe orrú kis Mercedes, a többi típus elé azonban semmiképp ne álljunk, mert már az autó motorháztetején komoly sérüléseket gyűjthetünk össze.


BMW 3-as sorozat

A hat típus eredményhirdetésével lezárult az EuroNCAP 2005 első félévi tesztsorozata, amelyben korábban további hét járművet – a Peugeot 1007-est , a Citroën C1 -est, a Suzuki Swiftet , a VW Passatot , a Lexus GS -t, az Opel Zafirát és a Honda FR-V -t – teszteltek. Az időszak természetesen díjkiosztással zárult, ahol kiderült, hogy a legjobb pontszámot az összes valaha tesztelt jármű közül a Peugeot tolóajtós kisautója, az 1007-es érte el, de kategóriája legjobbjának nyilvánították a Lexus GS-t és a Mercedes A-osztályt is, míg a Suzuki Swiftet és a Honda FR-V-t gyalogosbarát kialakításuk miatt dicsérték meg a tesztelők.