Prémium márkát venne a Renault

2005.10.12. 14:45


A Vel Satis nem versenyképes a német luxusautókkal szemben

A franciák a Volvót szerették volna megvenni, de a Ford elutasította az ajánlatot. A Renault vezetése azonban a hírek szerint nem adta fel, így most másutt próbálkozik. Úgy tudjuk, Carlos Goshn, a Renault és a Nissan vezérigazgatója a nagy német luxusautó-gyártókat szeretné megszorongatni, de ez a Renault nagykocsijaival eddig nem sikerült. Egy másik lehetőség a Nissan luxusmárkájának, az Infinitinek a piaci bevezetése volna, de a márka szinte ismeretlen Európában, és a Lexus példája alapján úgy tűnik, a megfelelő imázs kiharcolásához másfél évtized is kevés lehet.

Így sokkal egyszerűbb, olcsóbb, és persze eredményesebb megoldás volna egy közismert európai prémium-márkát felvásárolni. Az újabb jelölt állítólag a Saab, amellyel a General Motors egyszerűen nem tudott mit kezdeni az elmúlt években. A típuspaletta szegényes, a modellek frissítése lassan halad, és a GM a Cadillac, az Opel és a Chevrolet segítségével a Saab nélkül is teljes modellpalettát építhet ki Európában, így egyáltalán nem lehetetlen, hogy a megfelelő összegért lemondana a Saabról.

A Renault egyébként az 1990-es években egyszer már majdnem megszerezte a Volvót, ráadásul a két cég hosszú ideig szoros műszaki együttműködést ápolt, de a svéd autógyártó kisrészvényesei hallani sem akartak róla, hogy a francia gyártó egyszerűen bekebelezze a cégüket. Így lett az új tulajdonos a Ford, amely garantálta a Volvo részleges önállóságát, és az utóbbi években megfelelő anyagi és műszaki hátteret biztosított a fejlődéshez. Mára a Volvo nemcsak önmagában sikeres, de komoly segítséget nyújt a Ford más márkáinak a típusfejlesztésben is, így érthető, ha az óriásvállalat nem nagyon szeretne megválni tőle.