Helyben forduló autó a Toyotától

2005.10.12. 15:03


Galéria - kattintson a képre

A legnagyobb japán gyártó újabb jövő-autót mutat be Tokióban. A Fine X nevű járműnek négy kereke van, és az utasok belül, üléseken utazhatnak benne, de itt nagyjából vége is a hasonlóságoknak a manapság forgalmazott modellekkel. A szögletes, egyterű autó nem túlzottan nagy, mindössze 3,86 méter a hossza, 1,75 méter a szélessége és 1,55 méter a magassága, de állítólag ugyanakkora hely van benne, mint egy Toyota Camryban. A beszállást igyekeztek a Toyota tervezői minden eszközzel megkönnyíteni. A tető közepéig tartó, szinte az autó teljes hosszában húzódó felfele nyíló oldalajtók révén bárki egyszerűen bejuthat, sőt, az első ülések kifordíthatók, így a művelet alig kíván több erőlködést, mintha leülnénk egy fotelbe.


Galéria - kattintson a képre

A tágas belső kialakítását a Fine X jövőbe mutató hajtáslánca teszi lehetővé. Az üzemanyagcellás hajtás elemeit jórészt elektromos vezetékek kötik össze, mechanikus kapcsolatra nincsen szükség, így minden bekerülhetett a padló alá. A hajtás feladata a kerékagyakban elhelyezett négy villanymotorra hárul, amelyek további lehetőséget jelentettek a tervezők számára. Mind a négy kereket kormányozhatóvá és egymástól függetlenül vezérelhetővé tették, így az autó egy helyben képes megfordulni, ami elsősorban parkoláskor lehet hatalmas segítség, de a gyáriak szerint menet közben is kivételes a manőverezőképessége. Ráadásul igen egyszerű kezelőszerveket kapott az autó: a csuklós szerkezetre függesztett szarvkormány és az ülések karfáira helyezett néhány gomb elegendő az autó rendszereinek irányításához.


Galéria - kattintson a képre

A Toyota jövőbe mutató tanulmánya ráadásul környezetkímélő is, és nemcsak működés, de már gyártás közben is. A tervezők igyekeztek minél több növényi eredetű anyagot használni, amelyek előállításánál nem keletkezik szén-dioxid, és könnyen újrahasznosíthatók. Állítólag egy ilyen típus szériagyártása közben a környezetszennyezés a töredéke volna annak, ami egy mostani autó előállításakor keletkezik.