Hyundai Neos III: luxus-óriás

2005.10.17. 16:31


Galéria - kattintson a képre

Tokióban mutatkozik be a ötajtós tanulmányautó. A Neos III abba az új kategóriába tartozik, amelyet mindenki csak crossover néven emleget. Mostanában a terepjárók agresszív fellépését, az egyterűek tágasságát és a személyautók stabilitását ötvöző modellekkel kísérletezik szinte az összes autógyártó, így a Hyundai sem akart lemaradni. A Neos III első pillantásra egy fura arányú kompakt ötajtósnak látszik, de a méretadatokat látva egyértelművé válik, hogy vagy két számmal nagyobb azoknál. Hossza csaknem 5 méter, szélessége közel két méter, magassága pedig egy átlagos felnőtt nőé: 1,68 méter.


Galéria - kattintson a képre

A különös, lámpákkal egybeépített első hűtőrács, a túlzottan sima lemezek és a hátsó ablakba húzott világítótestek révén ugyan sejthető, hogy tanulmányautót látunk, de a Neos III formatervében így sincs semmi megdöbbentő: sokkal érdekesebb autókkal is találkozhatunk a közutakon. Belül már más a helyzet. A világosszürke színek és a túlburjánzó formák egyensúlya érdekes hangulatot teremt, a két tetőablak pedig tovább tágítja az amúgy sem épp szűkös teret. Az autó műszaki megoldásairól egyelőre csak annyit tudunk biztosan, hogy az orrába egy 4,6 literes V8-as kerül, igazi meglepetés a Hyundaitól.


Galéria - kattintson a képre

A Neos III gyártásáról egyelőre nem született döntés, bár állítólag ez is a lehetőségek közt szerepel. Úgy tudjuk, a Hyundai három tanulmányt mutat be a közönségnek különböző nagy autókiállításokon, és a potenciális vásárlók reakciói alapján szeretnék kiválasztani, hogy ezek közül melyik kerüljön gyártásba 2009-ben. A háromból jelenleg kettőt ismerhetünk: az egyik a Neos III, a másik pedig az év elején bemutatott Portico .