Volkswagen EcoRacer: az étvágytalan sportkocsi

2005.10.19. 10:07


Galéria - kattintson a képre

A VW a Tokyo Motor Show-n állította ki ezt az apró sárga roadster-kupét, amelyről első pillantásra nem is gondolnánk, hogy honnan származik. Nyoma sincs rajta az egységes márkaarculatnak. A hűtőmaszk ugyan audisan óriási, de túl széles ahhoz, hogy ez a hasonlat valóban találó legyen, a függőlegesen húzódó lámpatestek pedig teljesen idegenül hatnak egy VW-en. Az autó alaphelyzetben nyitott, a szélvédője is csupán jelkép-értékű, de magasabb szélvédővel, egy szárnyasan nyitható tetőbetéttel és a bukókeret mögé szerelhető idommal rövid idő alatt igazi kis kupé varázsolható belőle.


Galéria - kattintson a képre

A hátsó toldalékidom persze nem céltalan dísz: a légellenállás csökkentését célozza. A VW mérnökei ugyanis megpróbálták összehozni a sportos menetteljesítményeket a kis fogyasztással, és fáradozásuk a gyár adatai szerint nem is volt hiábavaló. Az alig 850 kilogrammos, nagy részben szénszálas műanyagból készített kupét a hátsó tengely elé helyezett 136 lóerős turbódízel motor mozgatja, ha szükséges, nagyon gyorsan. Az EcoRacer 6,3 másodperc alatt képes elérni a 100 km/h-s tempót, végsebessége pedig 230 km/h. Mindemellett - nyilván kíméletes bánásmód mellett - akár 3,4 liter gázolajjal is megtehet 100 km távolságot.

Sajnos nem igazán valószínű, hogy az EcoRacer jelenlegi formájában valaha is gyártásba kerül, de a pletykák szerint a VW csoportnak hamarosan lesz hasonlóan takarékos sportkocsija, hiszen az Audi TT következő generációját már egész biztosan felszerelik dízelmotorral is.