Land Rover Freelander – az első fotók

2006.06.20. 15:11


Galéria - kattintson a képre

Tessenek jól megnézni az újabb fantáziátlan brit terepjárót, amelyet immár Ford alkatrészekből hajigáltak össze a Land Rovernél. Úgy látszik, a Ford vezetése nemcsak Észak-Amerikában dobta ki az összes valamire való formatervezőjét, hanem Angliában is. Amióta a Land Rover az óriáscég kebelén próbál túlélni, több új modellt is kihoztak, amelyek stílusukban egyértelműen az elődeiket másolják. Titkon abban reménykedtünk, hogy ezúttal nem így lesz, de a képeken jól látható, hogy teljesen hiába.


Galéria - kattintson a képre

Nem mintha a Freelander második generációja ne volna minden porcikájában új, de ezt csak a fotók hosszas, nagyító alatt történő vizsgálata után állíthatjuk biztosan. Csak a hűtőmaszk, a leghátsó oldalablakok és a hátsó lámpák változtak meg azonnal felismerhetően, de ezzel az erővel egy alaposabb modellfrissítés eredménye is lehetne az új modell. Érthetetlen a kreativitás ilyen fajta mellőzése, hiszen semmiféle többletköltséget nem jelentett volna más formájú présszerszámokat tervezni, egy-két ügyes tervező bére pedig eltörpül ahhoz a kárhoz képest, amit egy unalomig ismételt forma okozhat.


Galéria - kattintson a képre

A hivatalos sajtóközleménnyel eddig még nem találkoztunk – talán egy-két napon belül erre is sor kerül – de néhány adat azért már kiszivárgott a gyári fotókkal együtt. Egyelőre kétféle motorról tudunk, amelyek biztos bekerülnek a Freelander motorházába. Az egyik a Volvo S80-asból ismert 3,2 literes, 235 lóerős, soros hathengeres. Ez a motor, amelyet a Ford számos típusában fel fog használni, állítólag egész sportos jószágot csinál a legkisebb Land Roverből, akár 8,9 másodperc alatt s felgyorsíthatja 100 km/h-ra, miközben az átlagfogyasztása csupán 11,2 liter 100 kilométeren. A másik – várhatóan az alapmodellbe kerülő motor – a Fordtól érkezik. A Mondeóban használt 2,2 literes, 155 lóerős, négyhengeres turbódízelről van szó, amely 360 Nm-es csúcsnyomatékának köszönhetően bőven elég lehet a szabadidőautó tempós mozgatásához.

A Freelander második generációját az idén minden látható ok nélkül felkapott London International Motor Show-n mutatják be július közepén, a keménytetős Mazda MX-5, az új Opel Corsa és számos más újdonság mellett.