Vége a több éves bírságok korának

2006.12.07. 09:45

Nem lesz több meglepetésszerűen felbukkanó több éves parkolási- és autópálya-bírság.

Az elmúlt napokban elfogadott törvénymódosításoknak köszönhetően a jövő év elejétől a parkolási társaságok és az Állami Autópálya Kezelő is köteles lesz a díjfizetés elmulasztásától számított 60 napon belül kiküldeni a felszólításokat. Ha ez nem történik meg, akkor a társaságok továbbiakban búcsút mondhatnak a követeléseiknek. Az eddigi öt éves elévülési időt is egy évre csökkentette az Országgyűlés, azaz ennél régebbi ügyekkel kapcsolatban nem lehet majd pert indítani.

Ezzel persze nem szűnik meg az összes visszaélési lehetőség, de arra már nem lesz módja az autósok pénzéből élő társaságoknak, hogy évekkel egy vélt vagy valós tilosban parkolást, vagy matrica nélküli autópálya-használatot követően kezdjék el követelni a bírság összegét. Ráadásul a törvény azt sem teszi lehetővé, hogy a bírságok után késedelmi kamatokat számoljanak fel, így végképp értelmetlenné válik a társaságok számára az ügyek halogatása.

Sajnos az új törvénymódosítások hatályba lépése előtt keletkező ügyekre még a régi szabályok érvényesek, így a következő öt évben még érhetnek bennünket kellemetlen meglepetések.