Áttetsző sportkocsi a Rinspeedtől

2006.12.19. 11:14


Galéria - kattintson a képre

Az eXasis nevet kapta a bizarr megjelenésű kétüléses. A svájci Rinspeed legújabb tanulmányautója, amelyet három hónap múlva, a Genfi Autószalonon csodálhatunk meg először élőben, a formája és az arányai alapján sem hétköznapi: két utasa egymás mögött foglal helyet, a karosszériája nincs egy méter széles, motorja pedig a hátsó tengely elé került. A csodabogáron azonban nem ez tűnik fel elsőként, hanem az áttetsző kék műanyag burkolat.

Bár a számítástechnikában az Apple már 1998-ban meghonosította az ötletet az iMac révén, sőt, az áttetsző számítógép-házak egy ideje ki is mentek a divatból, az autók között eddig nemigen találkozhattunk még csak hasonlóval sem.


Galéria - kattintson a képre

Pedig az eXasis belső szerkezete sokkalta izgalmasabb, ahogy átsejlik a karosszériaelemeken, mint a számítógépek integrált áramkörei. Jól látható a csőváz, és hátul a kéthengeres, 750 köbcentiméteres, kompresszoros, 150 lóerő és 150 Nm leadására képes etilalkohol-üzemű motor is. A műanyag burkolat persze nem csak látványos, de könnyű is, így az autó össztömege csupán 750 kilogramm, ezért – és persze az igen kis homlokfelület miatt – az apró kétüléses félelmetesen gyors. Akár 4,8 másodperc alatt elérheti a 100 km/h-t, a végsebessége pedig 210 km/h.

Az eXasisra alighanem ugyanaz a sors vár, mint a többi Rinspeed tanulmányra: valószínűleg egyedi példány marad. Így nemigen ismételheti meg az iMac hatalmas sikerét az autóiparban, bár egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy az Apple számítógépéhez hasonlóan divatot teremt.