Csődöt jelentett a Bertone

2007.11.27. 13:08

Az olasz bérgyártó és formatervező cég tartalékai végéhez ért, így kénytelen volt csődvédelmet kérni, amíg végbemegy a beígért átszervezés. Ezzel a Bertone némi haladékhoz juthat, mielőtt a hitelezői darabokra szedik a céget.

A nagy hírű vállalkozás hatalmas, évi 70 ezer autó előállítására alkalmas üzeme jelenleg üresen áll. Utoljára a BMW számára készítettek 2000 darab különlegesen átalakított Minit még a tavalyi év közepén, azóta azonban nem tudott újabb megrendelést szerezni a cég. Ahhoz, hogy legalább a saját működését fedezni tudja, évente minimum 30 ezer autót kellene legyártania, de a cégvezetés az elmúlt másfél évben egyetlen megrendelőt sem talált. A legutolsó reménysugár, a Fiattal való együttműködés lehetősége tavasszal esett kútba, miután az olasz autógyártó túl drágának találta a Bertone ajánlatát.

Azóta több megoldási lehetőség is felmerült, köztük kínai terepjárók bérgyártása és egy saját sportkocsi kifejlesztése is, de a tervek megvalósításához türelmes és bőkezű befektetőkre volna szüksége a cégnek. Ilyet pedig nehéz találni, különösen most, amikor az autógyártók egyre kevesebb típus gyártását bízzák külső cégekre.