Acabion GTBO: 480 km/h 30 másodperc alatt

2008.01.24. 13:32


Galéria - kattintson a képre

Svájcban építették meg az Acabion GTBO nevű ultrakönnyű, ultranagy sebességekre képes szerkezetet. Bbár négy kereke és karosszériája van, a GTBO nem más, mint egy rendkívül aerodinamikusra csomagolt Suzuki Hayabusa. A kétüléses dolog hajtása is a japán csodamotorból származik, de az ottani 200-nál kicsivel nagyobb teljesítménnyel: a hírek szerint megfelelő szakértelemmel akár 700 lóerő is kinyerhető az 1300 köbcentis blokkból.
Ennek nagy részét valószínűleg ki is használták az Acabion GTBO esetében, mivel az ultrakönnyű jármű 30 másodperc alatt éri el a 480 km/h-s sebességet (állítólag tényleg), végsebessége pedig eléri az 540 km/h-t. Így aztán még meglepőbb, hogy 160 km/h-s folyamatos haladás közben kevesebb mint 3 liter üzemanyagot kér 100 km-re.
A motorautót a korábban a BMW-nél, Mercedesnél és Porschénál is dolgozó Peter Maskus építette, aki abban reménykedik, hogy a jövőben sikerül valamilyen integrált közlekedési rendszert kiépíteni, amiben helyet kaphatnának ezek az ultragyors, ultratakarékos járművek.
Acabion GTBO-val bárki száguldozhat, akinek van pénze és ideje kivárni: Maskus 1,87 millió fontot kér a jármű megépítéséért, a várakozási idő pedig nem kevesebb, mint három év.