Leon Ecomotive: még egy tiszta Seat

2008.01.30. 12:34

Az Ibiza után a Leonból is készítettek egy kis szén-dioxid-kibocsátású változatot, a Volkswagen Bluemotion modelleknél már bevált recept szerint.


Galéria - kattintson a képre

Az autó aljának teljes beburkolásával és új lökhárítókkal csökkentették a légellenállást, keskenyebb, kisebb ellenállású gumikkal mérsékelték a gördülési ellenállást, az 1,9 literes, 105 lóerős turbódízel elektronikájának áthangolásával és a váltóáttételek módosításával pedig tovább csökkentették a motor étvágyát. Így a Leon Ecomotive országúton akár 3,9 liter gázolajjal is beéri 100 kilométeren, a szén-dioxid-kibocsátása pedig 119 g/km-re csökkent. Közben ráadásul az autó dinamikája is javult valamelyest: 11,3 helyett 10,9 másodperc alatt gyorsulhat 100 km/h-ra, végsebessége pedig 185-ről 186 km/h-ra nőtt.

Az Ecomotive modellek bemutatása elsősorban a VW-csoport számára fontos, hiszen az ilyen típusokkal csökkenthető a cég által eladott autók átlagos szén-dioxid-kibocsátása, amit az EU tervei szerint 2012-re kötelező lesz 120 g/km alá szorítani, de az európai vásárlók egy része is jól jár velük, mivel egyes országokban sokkal kevesebb adót kell fizetni az ilyen tiszta és takarékos típusok után.