Teljesen átalakulhatnak a Mercedes kisautói

2008.06.05. 17:19

A Mercedes igazgatótanácsából kiszivárgott hírek szerint az A és a B osztály helyére egy új modellcsalád érkezhet a következő évtized elejére, amely nem is emlékeztet majd a jelenlegi modellekre.

A legfontosabb változtatás állítólag a padlólemez cseréje lesz: az új kisautók várhatóan a C osztály platformjának rövidített változatára épülnek majd, így megszűnik az A és a B osztállyal kapcsolatos legnagyobb probléma. Eddig ugyanis minden alkatrészt külön kellett fejleszteni a sorozathoz, beleértve a váltókat és a motorokat is, ami ilyen példányszám mellett túlzottan drágának bizonyult. A Mercedes korábban más gyártókkal is tárgyalt a közös fejlesztés lehetőségéről, de nem járt eredménnyel. Így viszont a főegységek nagy részét átvehetik a C osztályból, és csak a karosszériát kell minden modellhez külön kialakítani. Az új típusok között állítólag lesz kisméretű kupé, ötajtós csapott hátú modell, kabrió, miniegyterű, és kisméretű szabadidő-autó is. Így versenyre kelhetnek a BMW 1-es sorozatával, az Audi A3-assal és a Volvo C30-assal, sőt, állítólag egy kisebb modell is várható, amely a Mini, az Alfa Mi.To és az Audi A1-es konkurense lenne, és nem mellesleg kategóriájának egyetlen hátsókerék-hajtású modellje.

Egyes feltételezések szerint az első ilyen új típus 2011 körül kerülhetne piacra. A következő két év során nem csak az A és a B osztály tűnne el a Mercedes kínálatából, de a CSC is, ami soha nem lett olyan népszerű, mint tervezték.