Tőzsdére mehet az Aston Martin

2008.06.11. 10:57

A brit luxusmárka jelenlegi vezetője, David Richards szerint jelentős tőkére lesz szükség a közeljövő fejlesztéseihez, és a pénzt a legegyszerűbben tőzsdei részvénykibocsátással lehetne előteremteni.

A jelenlegi becslések szerint mintegy 500 millió angol font értékű Aston Martin-részvény kerülhetne piacra, és egy ilyen tőkeemelés nagyjából fedezné is a gyártó várható költségeit. Csak a Fordnak közel 40 millió fontot kell kifizetniük a következő négy évben a Kölnben gyártott V8-as és V12-es motorokért, és frissen kell tartaniuk a kínálatot, azaz új modelleket kell kifejleszteniük, ha lépést akarnak tartani az olasz és német konkurenciával. Emellett némi kezdeti befektetést igényel az új üzletág is, amely a tervek szerint Aston Martin márkajelzésű használati tárgyak - hordozható számítógépek, mobiltelefonok, ruházati cikkek és sok más, hasonló hétköznapi eszköz - tervezésével és forgalmazásával foglalkozik majd, az adott iparágak egyes szereplőivel együttműködve.

Richards szerint a részvények tőzsdére vitele nem tartozik a legfontosabb feladatok közé, de több mint valószínű, hogy három éven belül sor kerül rá. Az Aston Martinba fektetni egyelőre jó üzletnek tűnik, a cég ugyanis dinamikus növekedést mutatott az elmúlt évek során: az 1990-es évek közepén még alig 1000 autót adott el évente, 2006-ban viszont már több mint 7000 sportkocsit gyártott, az idén pedig elérhetik az eladások a tízezret is.