Feltámad a Peugeot 504 Coupé

2008.07.02. 12:32

A francia márka stílusváltás előtt áll. A formatervező csapat új vezetője, Jerome Gallix azt is elárulta, milyen lesz az újabb Peugeot modellek stílusa: múltidéző.


Galéria - kattintson a képre

A Peugeot épp tíz éve, a 206-os bemutatásával alapozta meg jelenlegi arculatát: ekkor jelentek meg a jellegzetes, ferde szemekre emlékeztető első lámpák, lökhárítón vágott, széles vigyort formázó nyílás, és a kerekded vonalak. Ezzel a karakteres stílussal tarol most is a Peugeot, de a közönség az összes trükk ellenére lassan elcsépeltté válnak a sémák. Hiába húzzák majdnem a szélvédőig az első fényszórók felső csücskét, mint a 308-ason, az egységes forma lassan kifullad, így mindenképp váltani kell. Gallix szerint a jó megoldás az lehet, ha a Peugeot múltjába nyúlnak vissza ihletért, és a 60-as, 70-es és 80-as évek legszebb formáit elevenítik fel. Az új irányzat első képviselője a Pininfarina tervezte, kétségtelenül csodaszép 504-es kupé szellemét idézi meg. Ennél a modellnél visszatér az egykori kétajtós luxus-Peugeot hullámzó övvonala, és ismét megjelennek a régi Peugeot modellek trapézforma fényszórói is. A 407 kupét leváltó modellnél persze nem térnek vissza az 504-esre jellemző hátsókerék-hajtáshoz: valószínűleg a Citroën C5-ben alkalmazott fronthajtású padlólemezt használják majd itt is.


Galéria - kattintson a képre

Az új vezető tervező arról is beszélt, hogy nagy rajongója a Peugeot 204-es és 205-ös típusainak, így a márka kisebb autóin ezeknek a modelleknek a jellegzetességeit is felhasználják majd. Az új stílus bevezetése persze nem kockázatmentes vállalkozás: a vásárlók megszokták, hogy a francia márka izgalmas formatervekkel igyekszik meglepetést okozni neki, így nyilván több tanulmányautót is bemutatnak majd, hogy hozzászoktassák a közönséget az új Peugeot formavilághoz.