Új hetes BMW számokban

2008.07.07. 11:19

Az új csúcs-BMW fotói már a múlt héten kiszivárogtak , mostanra azonban az is kiderült, mi rejtőzik az új formaterv alatt.

Az első meglepetés, hogy az új hetes nem lett sem sokkal nagyobb, sem nehezebb, mint az elődje volt, annak ellenére, hogy az autók látható hizlalása mind a mai napig jellemző a legtöbb autógyártó típusváltásaira. Az autó hossza ugyan 5,04 méterről 5,07 méterre nőtt, a tengelytávja pedig 2,99 helyett 3,07 méter lett, a szélessége azonban csak 2 mm-rel gyarapodott - az új érték 1,902 méter - a magassága pedig 1,49-ről 1,479 méterre csökkent. Ezúttal is kínálnak persze Li jelzésű nyújtott változatot, amely 140 mm-rel hosszabb az alapkivitelnél. Az autó tömege is csökkent valamelyest, igaz, egy ilyen, változattól függően 1,86-1,95 tonnás autónál 20-30 kg-nyi fogyás nem igazán érezhető. A súlycsökkenés egyrészt az új motoroknak, másrészt az alumínium karosszériaelemeknek köszönhető: bár a BMW továbbra is acélból készíti az autó teherviselő elemeit, egyes, kisebb terhelésnek kitett panelek - így a tető, az ajtók burkolata, a kerekek feletti elemek és a motorháztető - alumíniumból készültek. A luxuskategóriában már rég nem versenytéma a csomagtér térfogata, így az új hetesbe ugyanannyi csomag - 500 liternyi - fér, mint az elődébe.

Az új hetes forgalmazásának kezdetén csupán háromféle motorral lesz elérhető, bár ezekkel valószínűleg lefedhető a kereslet nagy része. A választék két hathengeresből és egy V8-asból áll, ami azt jelzi, hogy a BMW már a takarékosság jegyében tervezte az új hetest. A leggyengébb kivitel a 730d. Ebbe az előző generációból már jól ismert turbódízel motor felújított változata kerül: a teljesítményét 231-ről 245 lóerőre, a maximális forgatónyomatékát 520-ról 540 Nm-re növelték, a tömegét 5 kilogrammal csökkentették, és a fogyasztását is sikerült lejjebb szorítani: a korábbi 8,2 helyett akár 7,2 liter gázolajjal is beéri 100 kilométeren, vegyes ciklusban. Természetesen már ezzel a motorral is igazán jól megy a hosszú limuzin: 7,2 másodperc alatt elérheti a 100 km/h-t, a végsebessége pedig 245 km/h. A benzines belépőmodellbe, a 740i-be is egy ismert motor kerül némi átdolgozás után. A 135i-ből és a 335i-ből is ismerős három literes, hathengeres turbómotor ezúttal 326 lóerő leadására képes, a maximális nyomatékát pedig 400-ról 450 Nm-re növelték, így könnyedén boldogul az óriási karosszériával. Ennél a változatnál a végsebességet már elektronika korlátozza 250 km/h-ra, és a 100-as tempó is elérhető 5,9 másodperc alatt.

A csúcsváltozat egyelőre a 750i: ebbe az X6-osban bemutatott 4,4 literes, turbófeltöltős V8-as kerül. A kompakt építésű nyolchengeres teljesítménye 407 lóerő, csúcsnyomatéka pedig 600 Nm, azaz csupán 38 lóerővel gyengébb, és ugyanolyan nyomatékos, mint a régi 760i V12-ese. Ráadásul az új hetes jobban harap ezzel a motorral, mint az elődje a 12 hengeressel: már 5,2 másodperc alatt elérhető vele a 100 km/h-s tempó, ami 0,3 másodperc javulást jelent. Később persze biztosan lesznek további változatok is más motorokkal, de egyáltalán nem biztos, hogy ebből a hetesből is lesz V12-essel hajtott kivitel. A presztízs ugyan megkívánná, de a turbós V8-as minden egyéb szempontból kiválthatja, így ésszerű érv aligha szól mellette. Érdekes, hogy a BMW nem csak a hengerszám-verseny mellett a sebességfokozat-versenybe sem szállt be az új hetessel, legalábbis egyelőre. Mindhárom motorhoz hatsebességes váltót kínálnak, a korábbi hírekben szereplő nyolcsebességes automatának egyelőre nyoma sincs.

A müncheni tervezők inkább a hetes menetdinamikáján igyekeztek javítani ahelyett, hogy tovább számháborúznának a konkurenciával. Az autó aktív hátsókerék-kormányzást kapott - a BMW terminológiája szerint Integral Active Steering a neve - amely legfeljebb 3 fokkal fordítja el a hátsó kerekeket. A kormányzás mértéke az autó sebességétől függ, így lassú haladásnál fordulékonyabb, nagy sebességnél pedig stabilabb lesz a limuzin. Emellett egy hagyományos trükköt is bevetettek, hogy a hetest még jobb legyen vezetni: az első futómű kettős keresztlengőkaros konstrukció, amelyhez hasonlót manapság már inkább csak sportkocsikban találunk. Hátul természetesen ötlengőkaros futómű dolgozik, ahogy manapság az összes drágább személyautóban. Emellett a BMW egy Dynamic Driving Control nevű elektronikus eszközt is kínál a típushoz: ez az autó különböző rendszereit hangolja össze a sofőr választása alapján. Comfort, normal és sport üzemmódokba kapcsolható, és együtt változtatja az aktív lengéscsillapítók, a gázpedál-reakció, a kormányszervo és a váltóelektronika beállításait. Egy ilyen presztízslimuzinnál persze a kényelem is legalább olyan lényeges, mint a vezetési élmény, ezért az új heteshez hidropneumatikus rugózás is rendelhető, igaz, csak a hátsó tengelyhez.

Az utóbbi években egyre komolyabb verseny alakult ki a luxusautó-gyártók között a kényelmi szolgáltatások, és különleges biztonsági eszközök fejlesztése terén, és a legújabb fejlesztéseket általában a csúcsmodellek bemutatásakor vetik be. Így van ez a BMW-nél is: a hetes tucatnyi új szolgáltatást vonultat fel. Van benne például sávváltás-ellenőrző rendszer, amely sávváltáskor a kormány rezgetésével figyelmeztet, ha valami van a holttérben, sebességkorlátozásra figyelmeztető rendszer, éjjellátó, amelynek a programja felismeri, és kiemeli az emberi alakot, parkoláskor az oldaltávolságot figyelő szoftver, és Head-up Display, azaz a szélvédőre vetítő megjelenítő, hogy csak néhány érdekesebb megoldást említsünk a hosszú listából. A sokat kritizált i-Drive felületet is megújították, egyebek közt programozható gyorsgombokat is elhelyeztek a középkonzolon, így a leggyakrabban használt funkciók a menüben való turkálás nélkül elérhetők. A kényelmi eszközök közül a négyzónás automata klímaberendezés, a 40 GB-os tárhellyel rendelkező beépített zenelejátszó, a teljes értékű internet-kapcsolat és a masszírozó, szellőztethető első és hátsó ülések érdemelnek figyelmet. Világújdonságnak persze egyik megoldás sem tekinthető, viszont a BMW gyakorlatilag eredményesen szedte össze, és fejlesztette tovább azokat a megoldásokat, amelyek az utóbbi két-három évben kezdtek elterjedni a legdrágább személyautókban.

Annak ellenére, hogy az új hetes BMW-ről gyakorlatilag minden lényeges részletet elárult a gyártó, a forgalmazás beindítása még odébb van. A legfontosabb piacokon is csak november közepétől lesz elérhető az új típus, míg az olyan kisebb jelentősségű országokban, mint hazánk, valószínűleg még későbbre tolódik a piaci bevezetés időpontja. Ahogy a konkurencia, a BMW is a várhatóan legnépszerűbb kivitelekkel indítja útjára a típust, így a premiert követő egy-másfél évben várhatóan tovább bővül majd a választék.