Dízel V8-as kerülhet a Cadillac CTS-be

2008.10.16. 10:06

Amerikai sajtóhírek szerint személyautókba is bekerülhet a 4,5 literes Duramax V8-as , amelyet a GM eredetileg legnagyobb terepjáróiba szánt.

A tömör építésű, 310 lóerős és 705 Nm csúcsnyomatékú turbódízel motor elég erős hozzá, hogy bármelyik Cadillac-vásárló teljesítményéhségét kielégítse, és állítólag könnyedén beépíthető a CTS motorházába a Northstar V8-as helyére. Emellett 20-25%-os fogyasztáscsökkenést ígér a hasonló teljesítményű benzines modellekhez képest, és megfelel minden amerikai károsanyag-kibocsátási normának, így az Egyesült Államok összes államában árusítható volna. Hivatalosan persze még nem erősítették meg, hogy a Cadillac piacra dob egy ilyen modellt, de a GM-nek több szempontból is érdekében állna, hogy bemutassa a V8-as dízel CTS-t. Egyrészt előbb-utóbb a konkurencia hasonló modelljei is eljutnak Észak-Amerikába, másrészt az alacsonyabb fogyasztás manapság komoly vevőcsalogató erő, harmadrészt így közelebb kerülhet a márka az Egyesült Államok átlagfogyasztási korlátozásához.

A Cadillac persze aligha érkezhet időben egy ilyen modellel, hiszen az Audi, a BMW és a Mercedes már most is kínál nyolchengeres dízeleket nagyobb modelljeihez, így elsősorban elhatározás kérdése a számukra, hogy ezeket az Atlanti-óceán túlpartján is forgalmazni kezdjék, viszont legalább esélyt kapna, hogy az épp csak éledező amerikai dízel-luxusautó-piacon meghatározó tényezővé váljon.