Alkohollal üzemelhet tovább a királyi Bentley flotta

2009.01.02. 10:10

Az angol királynő számára készített egyedi Bentley limuzinokat bioetanol-üzemre állítják át - az uralkodóház így próbálja népszerűsíteni a környezetbarátnak tartott technológiát.

A különleges Bentley limuzinokat - a típusból összesen két példány készült - még 2001-ben készítették II. Erzsébet számára, és a gyár által folyamatosan karbantartott autók azóta is kitartóan szolgálják az uralkodót belföldi utazásai során. A bő négy tonnás, páncélozott járművek az Arnage sorozat műszaki alapjaira épülnek, és a jól bevált 6,75 literes, több mint 400 lóerős ős-V8-as gondoskodik a mozgatásukról. A fogyasztásukról nincsenek pontos adataink, de a jó másfél tonnával könnyebb Arnage is csaknem 20 liter benzint fogyaszt 100 kilométeren, így sejthető, hogy a királyi limók egy kisebb harckocsi számára is elegendő üzemanyagot nyelnek el. Az alkohol-üzem persze nem segít a fogyasztás csökkentésében, sőt, valószínűleg még iszákosabbak lesznek az uralkodói járművek, de legalább a szén-dioxid-kibocsátásuk csökkenthető valamelyest.

Nem ez az első jele, hogy a királyi család támogatja a bio-üzemanyagok használatát: Károly herceg már korábban átalakíttatta saját flottáját. Aston Martinját alkohollal, Range Roverjét, Audiját és Jaguarját pedig növényi olajjal használja már jó ideje.