A Porsche nyakába szakadhat a Scania

2009.02.05. 14:35

Egyes elemzők szerint nem kívánt mellékhatása lehet annak, hogy a Porsche többségi tulajdont szerzett a Volkswagenben. Elképzelhető ugyanis, hogy a sportkocsigyártó kénytelen lesz Scania részvényeket felvásárolni, akár 2,8 milliárd euró értékben, annak ellenére, hogy erre korábban nem készült.

A probléma az, hogy a svéd törvények szerint a Porschenak kötelező ajánlatot tennie a Scania részvényesei felé, mivel megszerezte a VW részvénytöbbségét, a Volkswagen csoport viszont irányító szerepet játszik a Scanián belül 69%-os részesedésével. Így elvben változik a cég irányítása, amit a kisrészvényeseknek nem kell feltétlenül elfogadniuk - erre szolgál a törvényben rögzített kötelező részvényvásárlási ajánlat. A Porsche eddig minden hasonló esetben ugyanúgy járt el: az adható legkisebb összeget ajánlotta fel a kisrészvényeseknek, akik ezt persze nem fogadták el. Most azonban rövid idő alatt akkorát zuhant a Scania papírok árfolyama, hogy már a minimális ajánlat is jól hangzik, így a legtöbb elemző szerint több mint valószínű, hogy a Porsche akarata ellenére 31%-nyi Scania részvény birtokába jut a közeljövőben.

A Porsche persze ki tudja fizetni a 2,8 milliárd eurót - csak a tavalyi VW részvény-manipulációkkal ennek az összegnek majdnem a háromszorosát kereste meg a cég - de a vezetőség többször is megerősítette, hogy a teherautó-gyártásba nem szeretne beszállni.