Az ABT lesz a KTM házi tuningcége

2009.02.12. 14:58

A német ABT Sportsline összefog a KTM autófejlesztő részlegével, és nem csak az X-Bow teljesítményének növelése érdekében.

A két cég szoros együttműködést tervez: az ABT a kétüléses utcai versenygép forgalmazásában, és javításában is részt vesz majd saját kereskedőhálózata révén. Emellett persze hozzáláttak egy tuningcsomag kifejlesztéséhez is, amellyel az X-Bow motorjának teljesítménye 300 lóerőre növelhető. Az ABT számára ez a feladat aligha jelent komoly kihívást, hiszen a cég a Volkswagen csoport modelljeinek tuningolásából él, így jól ismerik a kétliteres TFSI motort is, amely az X-Bowban dolgozik. Hivatalos adatok híján legfeljebb megbecsülni lehet, hogy a 720 kilogrammos karbon csoda mire lesz képes 60 plusz lóerővel - egyes feltételezések szerint akár 3,5 másodperc alá is csökkenhet a 100 km/h-s sebesség eléréséhez szükséges idő, és a 217 km/h-s végsebesség is megnövekedhet.

Ezen kívül az sem kizárt, hogy az ABT magára vállalja egyes kényelmi kiegészítők kifejlesztését - akár szélvédőt és tetőt is kínálhatnának a KTM puritán gépéhez - ami szintén jól jöhet mindkét cégnek. Az ABT újabb alkatrészekkel bővítheti a választékát, míg a KTM - amelyet a motorkerékpár-piac zsugorodása nehéz helyzetbe hozott - csökkentheti az X-Bow fejlesztésével kapcsolatos költségeit.