Másfél év múlva készülhet el az első Chrysler-Fiat

2009.05.02. 13:25

Néhány szkeptikus szerint legalább három évbe telik, mire a Chrysler és a Fiat együttműködésének kézzel fogható eredménye lesz, de Tom LaSorda, az amerikai gyártó alelnöke szerint fele ennyi idő alatt elkészülnek az első modellek átalakításával.

"Nagyon sok előkészítő munkán már túl vagyunk az engedélyeztetéssel és az emissziós normákkal kapcsolatban. Tizennyolc hónap elég lesz, hogy beindítsuk a gyártást." - nyilatkozta LaSorda, aki addig biztosan a hivatalában marad, ameddig a Fiat át nem veszi a Chrysler napi ügyeinek irányítását. A rövid határidő azt sejteti, hogy minimális átalakításokkal tervezik átvenni a Fiat egyes modelljeit - az 500-asról, a Bravóról és az Alfa 159-esről esett szó eddig - de ez csak átmeneti megoldás lehet, míg el nem készülnek a Chrysler saját, Fiat-alapú modelljei, amelyeken már alig lesz felfedezhető az olasz rokonság.

Egy már meglevő modell átvétele sem megy persze egyik napról a másikra: fel kell állítani az új gyártósorokat, át kell képezni a munkaerőt, el kell végezni az átalakításokat, amelyekre az eltérő európai és amerikai szabványok miatt szükség van, egyszóval valószínű, 2010 vége előtt legfeljebb tanulmányautóként találkozhatunk Fiat-alapú Chrysler modellekkel.