Renault újdonságok Frankfurtra

2001.08.30. 13:23

 
   
   

A francia autógyártó egy vadonatúj koncepcióautóval, és számos kisebb újdonsággal próbálja felkelteni a közönség figyelmét Frankfurtban. A cég standjának középpontjában a Talisman nevű sportos luxuskupé áll majd. Az alacsony építésű jármű formailag egy vérbeli sportkocsira emlékeztet, ugyanakkor az oldalfal teljes hosszában, felfelé nyíló ajtók, és a négy felnőtt számára is megfelelő helyet biztosító utastér inkább egy luxuslimuzint idéz. A Talisman alkotói minden tekintetben egyszerűségre törekedtek: ezt hangsúlyozzák a belső tér megoldásai is, így a profilból egyetlen vékony vonalnak látszó ülések, és a minden sallangtól mentes műszerfal-kialakítás is.

 
   
   

Az autó műszaki részletei viszont korántsem olyan egyszerűek, ahogy első pillantásra gondolnánk: a Laguna II-ből már ismert kulcsnélküli ajtónyitás és indítás itt is megjelenik, de említhetnénk a visszapillantó tükröket helyettesítő kamerákat, vagy a hangvezérléssel működő fedélzeti számítógépet is, amelyen keresztül az autó számos kényelmi berendezése - légkondicionáló, navigációs rendszer, Hi-Fi berendezés - egyetlen helyről vezérelhető. A legtőbb információt, így a hátsó kamerák képeit is egyetlen kijelzőn kísérhetjük figyelemmel. A 4,8 méteres, hátsókerék-hajtású autó 1,6 tonnájának dinamikus mozgatásáról egy 4,5 literes V8-as motor gondoskodik, automataváltón keresztül.

 
   
   



A Talisman mellett látható lesz a Renault standján a Vel Satis luxusautó, és az Avantime kupé-buszlimuzin szériaváltozata, a Laguna II kétféle új motorral - egy kétliteres 140 lóerős benzines, és egy 2,2 literes 150 lóerős turbódízel - emellett megjelenik a Clio II, a Scenic új extrafelszerelésekkel, valamint a Twingo 1,2 literes 75 lóerős motorral és az új típusú Quickshift 5 váltóval. A haszonjármű-részleg a Trafic Dataspace furgonnal igyekszik magára vonni a figyelmet.