Connaught Type-D: hibrid sportkocsi Angliából

2004.09.06. 17:14

Két egykori Jaguar mérnök újította fel az egykori sportkocsimárkát, de nem valamiféle autós múltba révedés céljából, ahogy az manapság szokásos: a jövő sportkocsiját szerették volna megtervezni.

A Type-D elnevezésű első modellt egy 2,2 literes V10-es benzinmotor és egy villanymotor együttesen hajtja majd, összesen 162 lóerőnyi teljesítményt szabadítva a kerekekre. Ez persze nem tűnik soknak, de az ultrakönnyű, akkumulátorokkal együtt is alig 750 kilogrammos tömegű járművet a számítások szerint 225 km/h körüli végsebességhez segíti a sajátos hajtáslánc. A sportgép a becslések szerint 0-ról 100 km/h-ra 6,2 másodperc alatt gyorsulhat, átlagfogyasztása azonban alig éri el az 5,6 litert 100 kilométeren.

A Type-D egyelőre csak tervként létezik, és természetéből fakadóan a Connaught - mint az első "vitruális autógyár", ahogy a két alapító elnevezte az új vállalkozást - nem is készít belőle egyetlen darabot sem: a kivitelezést egy külső cégre, az EPM Technology-ra bízzák. A tervek szerint az első szériapéldány 2006 tavaszára készülhet el, és ha minden jól megy, a későbbiekben mintegy 2000 példány készülhet belőle évente.