Egy Chrysler lehet az új Volga

2006.04.20. 15:09

A GAZ nemrég bejelentette, hogy megveszi a Chrysler Sebring/Dodge Stratus típus gyártósorait és gyártási jogait a DaimlerChryslertől. Az új gépsorok számára a német-amerikai óriásvállalat segítségével egy új üzemet építenek a GAZ telephelyén, Nyizsnij Novgorodban, ahol évente mintegy 65 ezer autó készülhet.

Az orosz autógyártó, amely nemrég még a személyautó-gyártás teljes leállítását fontolgatta , hosszabb távon valószínűleg a jelenleg gyártott, reménytelenül elavult Volga típusokat szeretné leváltani a korszerű modellel. A tervek szerint az autókba a DaimlerChryslertől vásárolt 2,4 literes, négyhengeres motorokat szerelnék, amelyeket Mexikóból szállítanának Oroszországba. A megállapodás anyagi hátteréről egyelőre nem nyilatkozott a GAZ, ahogy azt sem árulták el, hogy az új típust mikor és milyen márkanéven tervezik piacra dobni.

A GAZ jelenleg elsősorban haszonjármű-gyártásából él, de a Volga M24-es leszármazottjait is gyártják, durván évi 50 ezer példányban. Az orosz gyártó korábban többször is megpróbálkozott a régi személyautók leváltásával, de az újabb Volga típusok viszonylag alacsony műszaki színvonaluk és magas áruk révén gyakorlatilag eladhatatlanok voltak, még az orosz piacon is. A Chrysler típus átvétele sokkal életképesebb kezdeményezésnek tűnik, hiszen a gyártósorok és a jogok felvásárlása még mindig sokkal olcsóbb, mint egy új típus kifejlesztése, így a korszerű Volga-utód versenyképes áron kerülhet piacra.