Gyári fotókon a Skoda Fabia

2006.12.11. 12:53

Nincs több kémfotó és ködös találgatás, közkinccsé tették az első információkat a csehek új kisautójáról. A képek láttán úgy tűnik, ismét egy kellemes megjelenésű, vonzó kisautót sikerült összehoznia a Skoda tervezőinek, bár egy picit talán kevésbé lett karakteres, mint a Fabia, amely formatervével mindvégig kilógott az átlagos kisautók közül.


Az orr-rész az egységes márkaarculat jegyében a Roomstert idézi, a fekete, a szélvédővel és az oldalablakokkal szinte összeolvadó első két tetőoszlop, valamint a hátsó oldalablakok formája viszont a Suzuki Swift jellegzetes vonásaira emlékeztet. Ez persze nem lesz nagyon feltűnő Európa más országaiban, ahol a Suzuki típusai nem határozzák meg az utcaképet. Magyarországon a Swift és a Fabia azonban egyaránt népautónak számít, a következő hat-nyolc évben lesz okunk megunni ezt a formát. A méretük alapján persze nem lesz nehéz megkülönböztetni a japán és a cseh kisautókat.

Az új Fabia, bár zömökebbnek látszik, igazából csak egy picivel nagyobb minden irányban, mint az elődje, de vagy 30 centivel hosszabb, mint a Swift. Egész pontosan 3,99 méter hosszú, 1,64 méter széles és 1,5 méter magas, azaz keskenyebb, de épp olyan magas és hosszú, mint a manapság olyan divatos óriás-kisautók. A Skoda tágasabb belső teret ígér, amit a minimális méretnövekedés miatt elsősorban jobb térkihasználással értek el. A csomagtartó alaphelyzetben is 300 literes, és akár 1163 literig bővíthető a hátsó ülések lehajtásával.


Sajnos a VW-konszern – és a többi európai gyártó – rossz szokása, hogy súlyosan alulmotorizálják az elfogadható árú alapmodelleket, nem akar változni. Az új Fabiában nagyrészt ugyanazokat a motorokat találjuk, mint a Roomsterben. A sor 60 és 70 lóerős, 1,2 literes háromhengeresekkel indul, amelyek már az előző változatot is alig mozgatták, így nem valószínű, hogy az új, nagyobb, és várhatóan még nehezebb karosszériával jobban boldogulnának. Igaziból az 1,4 literes, 85 lóerős négyhengeres tűnik az első elfogadható választásnak, a legerősebb benzines Fabiába pedig 1,6 literes, 105 lóerős motor kerül, nyilván borsos felárért. A dízelválaszték is a szokásos, 70 és 80 lóerős, 1,4 literes, háromhengeres és 1,9 literes, 105 lóerős, négyhengeres TDI motorok közül lehet majd válogatni.

Mindezt persze elsősorban étvágygerjesztőnek tette közzé a Skoda, hiszen az élő bemutatót jövő márciusban, Genfben tartják, és az autó csak áprilisban kerül a kereskedésekbe. Ráadásul egyelőre csak az ötajtóst váltják le, a kombi és szedán egyelőre marad a régi. Azt egyelőre nem tudni biztosan, hogy a régi Fabiával mi lesz. Nem kizárt, hogy az Octavia első generációjához hasonlóan néhány évig még maradhat szűkített motorválasztékkal és az eddigieknél is olcsóbban, a kelet-európai vásárlók kedvéért.