Toyota a General Motors előtt

2007.04.25. 10:07

Lassan kész tényként kezelhető, hogy a világ legsikeresebb autógyártója japán.

2007 első három hónapjában a Toyota éves eladásai már meghaladták a GM értékesítési számait: míg a japán óriáscég 2,348 millió autót tudott eladni januártól márciusig, addig a GM csupán 2,26 milliót. Hivatalosan persze csak az év végén mondhatnánk, hogy a Toyotáé az első hely, de az új sorrend az idén már aligha változik, ha figyelembe vesszük, hogy a japán gyártó eddig is növelte eladásait évről évre, a GM pedig sikeres évet zár, ha nem csökken jelentősen az értékesített autóik száma.

Tavaly a GM 9,18 millió autót adott el, míg a Toyota 9,018 milliót, azaz minimális volt a különbség. Az amerikai óriáscég azonban időközben jelentős kapacitáscsökkentést hajtott végre, hogy elkerülje a pénzügyi összeomlást, így az idén aligha lesz képes elérni a kilencmilliós határt, miközben a Toyoták iránti kereslet láthatóan tovább növekszik.

Az egyetlen fontos piac, ahol a GM még meggyőző fölénnyel vezet, Észak-Amerika – itt még a Ford is megelőzi a Toyotát –, de ha nem változnak a jelenlegi tendenciák, akkor egy-két éven belül hazai pályán is alul maradhat Detroit legnagyobb dinoszaurusza.